Norveška otvara granice sa susjedima, sa Švedskom ostaje zatvorena
Ilustracija

Norveška otvara granice sa susjedima, sa Švedskom ostaje zatvorena

Norveška će od ponedjeljka dopustiti putovanja u i iz Finske, Islanda i švedskog ostrva Gotlanda, ali će zabrana ostati za najveći dio Švedske zbog toga što zemlja bilježi razmjerno veliki broj oboljelih od koronavirusa, izazivajući zabrinutost od novog talasa zaraze, javlja Reuters.

Danska, Finska i Norveška ukinule su granične kontrole uvedene kako bi usporile širenje pandemije korona virusa, no zadržali su ih prema Švedskoj.

Šveđani su se tako našli izlovani od drugih nordijskih država s kojima inače blisko sarađuju, a ograničenja putovanja ostaju na snazi su iako Evropska komisija želi da se od ponedjeljka obnovi puna sloboda kretanja među državama članicama šengenskog prostora.

Norveška je članica te zone iako nije u Evropskoj uniji.

Agencije dodaju kako je do sada tek nekoliko država EU-a ukinulo ograničenja za putovanja.

Gotland, sa kojim Norveška od iduće sedmice uspostavlja slobodu kretanja, ostrvo je u Baltičkom moru sa približno 60.000 stanovnika i jedina je švedska regija u koju će Norvežani za sa damoću putovati i iz nje se vraćati bez obaveze da po povratku provedu deset dana u karantinu.

Karantin je ukinut i za Šveđane koji u Norvešku dolaze s Gotlanda, podsjeća Hina.

Švedska se istakla po netipičnom režimu suočavanja s korona virusom koji je značio puno manje restrikcija nego u drugim državama. Do 10. juna u Švedskoj je od posljedica zaraze korona virusom umrlo 4.717 osoba,četiri puta više nego u svim drugim nordijskim državama zajedno.

Švedska je u petak potvrdila novih 1.396 slučajeva Covid-a 19, dok ih je u Norveškoj bilo 13.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.