ilustracija

Sadžakov ocijenio djelovanje MCP kao političke partije

"Predstojeće litije ključni test za institucije države"

Poštenije bi bilo da se Mitropolija crnogorsko-primorska preregistruje u političku stranku, jer ovakvo djelovanje nema više nikakve veze sa vjerskim poslovima, već je direktna borba za političku moć i ekonomske privilegije, ocjenjuje u razgovoru za Vikend novine profesor Novosadskog univerziteta dr Slobodan Sadžakov.

Nastavkom litija i odbijanjem bilo kakvog kompromisa, pa i ovog koji je razumno ponuđen od strane Vlade, navodi on, SPC u Crnoj Gori samo pokazuje da ne bira sredstva i da želi, po svaku cijenu, istrajati u svojoj namjeri rušenja suverenosti crnogorske države.

"To će, nema sumnje, stvoriti nove tenzije i plašim se, uvesti crnogorsko društvo u teške i opasne dane", rekao je on. 

Sadžakov, koji se posebno bavi pitanjima religije, podsjeća da je mitropolit Amfilohije u prethodnom periodu odlučivao hoće li predstavnici prosrpskih partija učestvovati u radu parlamenta ili ne, te da je jasno da je riječ o političaru, a ne o vjerskom vođi.

“Ključno pitanje je da li će država uspostaviti suverenost u punom kapacitetu ili će SPC i dalje zadržati privilegovan položaj. Imajući u vidu dijametralno suprotna stanovišta dvije strane, smatram da velikog prostora za kompromis nema. Riječ je o dva potpuno različita shvatanja državnosti Crne Gore, njenih interesa, vrijednosti, usmjerenja, položaja crkve u državi… Dolaze dani koji su od presudnog značaja za budućnost Crne Gore i koji će, bez ikakvog pretjerivanja, donijeti odlučne bitke od istorijske važnosti”, poručuje Sadžakov, naglašavajući da se niko velikosrpskog nacionalizma nije riješio apelima, pozivanjem na razum i ustupcima.

Najavljeni novi talas litija, kako je rekao, predstavlja ključni test za državne institucije.

"Djelovanje tih institucija u ovom trenutku djeluje mnogo odlučnije, bez ranije mjestimične spremnosti na ustupke i tolerisanje očigledno nelegalnih aktova koji čine oni koji zagovaraju litije. Izjave o spontanom okupljanju su najprovidnije fraze, slične onima sa kraja osamdesetih o 'događanju naroda'. Ništa tu nije spontano već dobro organizovano i dirigovano. Ništa tu nije ni novo već je riječ o već viđenim scenarijima koji su svuda donijeli sukobe, pa i krvoproliće. Niko se velikosrpskog nacionalizma nije riješio apelima, pozivanjem na razum i ustupcima, već na drugačiji način. U pitanju je ekspanzionistički i agresivni pristup kome se moguće suprotstaviti samo energičnim i sistematskim djelovanjem državnih institucija. Velikosrpski nacionalizam, kao ni bilo koji drugi nacionalizam, nikad nije bezazlena pojava", kaže Sadžakov.

Govoreći o brutalnoj medijskoj kampanji iz Srbije, Sadžakov kaže da je u toj zemlji "i inače na dijelu katastrofalna situacija u pogledu medija".

"Većina njih predstavlja obično sredstvo propagande najgore vrste. I u slučaju događanja u Crnoj Gori, takvi mediji bili su udarna pesnica jezive propagande, pune laži i manipulacija. Permanentna tabloidna kampanja stvarala je i stvara histeriju i mržnju prema Crnoj Gori, ali ona je samo odjek zvanične politike i dominantnog gledanja", rekao je on.

Državnom politikom Srbije, djelovanjem SPC i medijske mašinerije stvorena je, kaže sagovornik Vikend novina, nezapamćena mržnja u odnosima ova dva naroda, koja su tokom istorije bila veoma bliska i sa puno dodirnih tačaka.

"To je žalosna činjenica. Sve što se u Crnoj Gori ne uklapa u velikosrpski projekat, nastoji biti zgaženo na isti način kao što je to bio slučaj i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu. To je tragični srpski nesporazum sa realnošću, odnosno civilizacijskim tokovima, koji ne traje samo posljednjih trideset godina. Riječ je o nečem mnogo dubljem, što je oduvijek donosilo katastrofalne posljedice", istakao je Sadžakov.

Izvor: Vikend novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.