Konte na ispitivanju kod tužioca zbog koronavirusa
Konte, foto: Rojters

Konte na ispitivanju kod tužioca zbog koronavirusa

Državni tužilac Italije je ispitao premijera Đuzepea Kontea zbog toga što vlada nije ne vrijeme naredila karantin za dva grada u Lombardiji u kojima je bilo žarište koronavirusa.

Epidemiolozi su tužilaštvu dostavili izvještaj u kome se navodi da je dvonedjeljno oklijevanje da se Alcano i Nembro stave u karantin dovelo do širenja virusa u pokrajini Bergamo, a posledica je nevjerovatnih 571 odsto više umrlih u martu u odnosu na petogodišnji prosjek.

Državna tužiteljka Marija Kristina Rota ispitala je Kontea, kao i ministre zdravstva i unutrašnjih poslova u sjedištu vlade u Rimu, a naglasila je da su oni izjave dali kao svjedoci, a ne kao osumnjičeni, prenio je AP.

"Ostvarili smo maksimalnu institucijalnu saradnju i zahvalni smo na izjavama koje smo danas dobili", rekla je Rota.

Za sada nije otvorena zvanična istraga ni protiv koga, a pravni stručnjaci kažu da nije jasno da li bi iko od državnih zvaničnika mogao krivično da odgovara zbog eventualno kasnog uvođenja karantina.

Osim toga, nije jasno ni da li bi eventualnu odgovornost trebalo da snosi vlada ili regionalne vlasti Lombardije. Nakon što je prošlog mjeseca saslušala regionalne zvaničnike, Rota je rekla da je za uvođenje karantina, odnosno vanrednog stanja, odgovorna vlada u Rimu. Iz Konteovog kabineta tada je saopšteno da se u ovakvim situacijama ovlašćenja prenose na regionalne vlasti, što su one u nekoliko dijelova Italije iskoristile da proglase vanredno stanje na svojoj teritoriji.

U Italiji je prvi slučaj korona viorusa registrovan 21. februara i u roku od nekoliko dana u deset gradova je uvedena stroga zabrana kretanja. U Alcanu i Nembru prvi slučajevi su registrovani 23. februara, a vanredno stanje je proglašeno tek 7. marta, kada se epidemija razbuktala.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.