Počela dodjela personalizovanih besplatnih ulaznica za nacionalne parkove za sve učenike osnovnih škola u Crnoj Gori
Foto: JPNPCG

JPNPCG pokrenulo kampanju "Priroda je moj dom"

Počela dodjela personalizovanih besplatnih ulaznica za nacionalne parkove za sve učenike osnovnih škola u Crnoj Gori

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore svečanom dodjelom koja je održana danas u OŠ "Pavle Rovinski″ u Podgorici, započelo je sa distribucijom personalizovanih besplatnih ulaznica za oko 70 hiljada učenika svih osnovnih škola u Crnoj Gori, u okviru kampanje "Priroda je moj dom″.

Direktor JPNPCG Elvir Klica izrazio je zadovoljstvo povodom uspješne realizacije projekta i zahvalio na podršci Ministarstvu prosvjete i Programu Ujedinjenih nacija za razvoj u Crnoj Gori (UNDP). Naveo je da je ovo početak priče u kojoj će osnovci posjećivati i upoznavati zaštićena područja, učiti da čuvaju prirodu i razvijati svijest o kulturnoj i prirodnoj baštini Crne Gore.

"Kampanjom „Priroda je moj dom″ i besplatnim ulaznicama, omogućen je neograničen broj ulazaka u svih pet nacionalnih parkova i botanički vrt Dulovine u Kolašinu, učenicima svih osnovnih škola u Crnoj Gori. Želimo da približimo nacionalne parkove svim osnovcima i učinimo ih svojevrsnom ′učionicom na otvorenom′. Ulaznice su poziv djeci da posjete, dožive i upoznaju crnogorska zaštićena područja, njihove vrijednosti i ljepote, ali i poziv da postanu naši partneri na važnom zadatku očuvanja prirode. Za 70 hiljada mladih čuvara prirode pripremili smo još iznenađenja i zanimljivih aktivnosti‟, kazao je direktor Klica.

On se zahvalio i predstavnicima Osnovne škole "Pavle Rovinski″, domaćinima današnje prezentacije.

DODJELAULAZNICAZANPCGZAOSNOVNESKOLE

Foto: JPNPCG

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Daniela Gasparikova pozvala je učenike da svoj raspust provedu u nacionalnim parkovima i tako se upoznaju sa prirodnim ljepotama Crne Gore, kao i da probaju aplikaciju ′Mission1.5′, putem koje će postati dio globalne kampanje čiji će rezultati sa predlozima mjera za zaustavljanje klimatskih promjena biti predstavljeni na narednoj globalnoj konferenciji o klimatskim promjenama u Glazgovu.

"Drago mi je što će 70 hiljada učenika osnovnih škola dobiti besplatne, personalizovane ulaznice za nacionalne parkove i na taj način se lakše upoznati sa prirodnim ljepotama svoje zemlje. A uskoro ćete svi imati priliku i da koristite aplikaciju koja će poslužiti kao vodič kroz nacionalne parkove i upoznati vas sa raznim zanimljivostima″, kazala je Gasparikova.

Inicijativa o dodjeli besplatnih ulaznica za osnovce, dobila je punu podršku od strane Ministarstva prosvjete.

Direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje, Arijana Nikolić Vučinić, rekla je da je vraćanje djece prirodi ključno za njihov zdrav razvoj.

"Odrastanje daleko od prirode, sticanje znanja o prirodi u školskoj klupi, bez stvarnog kontakta sa njom, neće pomoći djeci da razumiju i čuvaju prirodu. Uvjereni smo da će besplatan ulazak u nacionalne parkove podstaći osnovce da upoznaju prirodne ljepote naše zemlje, rijetke vrste životinja i biljaka, kao i da nauče da cijene prirodu i osjete da su dio nje‟, poručila je Nikolić Vučinić.

Direktorica OŠ Pavle Rovinski Dijana Laković zahvalila se u ime svog kolektiva, te u ime svih prosvjetnih radnika, na besplatnim ulaznicama za sve osnovce i pažnji koju je JP Nacionalni parkovi Crne Gore ovim gestom poklonilo djeci u Crnoj Gori.

U okviru ovog događaja održan je edukativni čas i kviz za učenike, kao i projekcija filma o vrijednostima nacionalnih parkova.

Direktor JPNPCG Elvir Klica, sa saradnicima, dodijelio je zahvalnice predstavnicima institucija koje su dale podršku ovom projektu, UNDP-u, Ministarstvu prosvjete i Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.