Bivši službenik UIKS-a uhapšen u Holandiji: Pronađen kokain, snajperska puška i 30.000 eura
Ilustracija

Utvrđuju da li je dio kriminalne grupe

Bivši službenik UIKS-a uhapšen u Holandiji: Pronađen kokain, snajperska puška i 30.000 eura

Bivši službenik UIKS-a D.Đ. (35) iz Danilovgrada uhapšen je u Holandiji kada je policija prilikom pretresa kod njega pronašla 10 kilograma kokaina, snajpersku pušku i 30.000 eura – saznaje Pobjeda.

Prema pisanju holandskog portala AD, Crnogorac sa snajperskom puškom i 10 kilograma kokaina skrivao se u rezidencijalnoj kuli Binnenrotte u Roterdamu.

"Snajperska puška, 10 kilograma kokaina i 30.000 eura u gotovini. To je policija pronašla u stambenoj kuli u roterdamskom Binnenrotteu", piše ovaj portal.

Razotkrivanje

Dodaju da je uhapšen 35-godišnji muškarac iz Crne Gore koji je tamo bio i da se sumnjiči za posjedovanje droge, oružja i pranje novca.

"Fantomsko prebivalište odnosi se na kuće koje su ilegalno naseljene. Vlasnik nekretnine ga iznajmljuje preko brokera. Kada stanar nije prijavljen na adresi, to mjesto se naziva "Prebivalište duhova". Pojam se često odnosi na stanove u stambenim kulama u kojima postoji malo socijalnih kontakata između stanovnika", prenosi portal AD.

Prema saznanjima Pobjede, o hapšenju D.Đ. zvanično je obaviještena crnogorska policija, koja je razmijenila podatke sa kolegama iz Holandije.

Holandske vlasti utvrđuju da li je D.Đ. dio kriminalne grupe i po čijem nalogu je krio snajpersku pušku, kokain i novac.

S obzirom na to da se tereti za pranje novca, istražitelji vjeruju da je u ovaj slučaj uključeno još osoba, a istražuju se i njegovi kontakti sa osobama koje su označene kao članovi škaljarskog klana.

Prema policijskim navodima, na čelu te kriminalne grupe su braća Jovica i Igor Vukotić iz Kotora i Milić Minja Šaković, koji prema operativnim saznanjima policije vodi podgorički ogranak.

D.Đ. je hapšen u septembru 2018. godine. Istražitelji su operativnim radom došli do saznanja da je D.Đ. predao mobilni telefon D. M. iz Kotora i na taj način joj omogućio da telefon unese u zatvor i preda ga osuđeniku Jovanu Jovanoviću iz Kotora koji, prema procjenama bezbjednosnih službi, slovi za člana škaljarskog klana.

Jovanović je tada izdržavao dvije godine zatvora jer je od sugrađanina Marjana Netzmeskala oduzeo ,,mercedes A160“ i čamac vrijedan više od 20.000 eura. Protiv njega je u Osnovnom državnom tužilaštvu formiran predmet zbog sumnje da je prosuo vrelo ulje po glavi sugrađaninu Igoru Božoviću iz Kotora, koji slovi za visokopozicioniranog člana kavačkog klana. Jovanoviću se na teret stavlja krivično djelo teška tjelesna povreda.

Telefon za škaljarca

Sumnja se da je D.Đ. telefon u krugu zatvora predao sestri Jovanovića, nakon čega je ona prošla pretres na prijavnici i unijela telefon.

Kako je saopštila Uprava policije, u saradnji sa Zavodom za izvršenje krivičnih sankcija, identifikovali su službenika koji je, kako se sumnja, omogućio da se osuđenom licu unese i preda mobilni telefon.

"Policijski službenici su u saradnji sa nadležnim tužiocem, a po prethodno pribavljenoj naredbi nadležnog sudije za istragu, izvršili pretres stana i drugih prostorija koje koristi D.Đ. Tom prilikom je pronađena municija kalibra 7,65 mm", saopšteno je tada iz policije.

D.Đ. je tada nakon saslušanja u Osnovnom tužilaštvu određeno zadržavanje od 72 sata i na teret su mu stavljena dva krivična djela - zloupotreba službenog položaja i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Nakon toga, odlukom sudije za istragu, njemu je određen pritvor i poslat je u Istražni zatvor.

D.Đ. je Uprava UIKS-a odlučila da kazni najstrože i smješten je u pritvorskoj sobi koju zovu „kambodža“, gdje nema TV, klima uređaja i nalazi se više osoba.

Tokom 2018. i 2019. godine u Upravu za izvršenje krivičnih sankcija unijeto je 735 mobilnih telefona. Za to vrijeme, osim D.Đ, uhapšeni su i zatvorski policajci Ivan Martinović (35) i Alen Beganović zbog sumnje da su iskoristili položaj i doturali mobilne telefone pritvorenicima.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.