Prevare, zloupotrebe kartica, identiteta

Za 6 mjeseci otvoreno 95 predmeta koji se tiču visokotehnološkog kriminala

Rukovodilac Grupa za suzbijanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminala u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Jakša Backović saopštio je, za TVCG, da su za samo šest mjeseci 2020. službenici Uprave policije otvorili više od 95 predmeta koji se tiču visokotehnološkog kriminala.

"Od 95 njih 15 je u vezi sa prevarama i zloupotrebom kreditnih kartica, dok je ostatak uglavnom povezan sa zloupotrebama identiteta koje služe takođe za neka kriminalna djela", pojasnio je Backović.

Intenzitet prevara se i u Crnoj Gori kao i u svijetu povećao. Povećao se i broj predmeta, kaže Backović.

"Za samo šest mjeseci ove godine imamo 95 predmeta, dok smo u cijeloj prošloj godini imali oko 100 predmeta", naveo je on za TVCG.

Backović kaže da su od tih 95 predmeta, službenici Uprave policije podnijeli 11 krivičnih prijava iz oblasti visokotehnološkog kriminala. 

On je istakao i da su najčešće biznis prevare.

"Takvih prevara imamo najviše i u protekle četiri godine ukupna šteta po državljane Crne Gore doseže do 2 miliona eura, a spriječeno je  prevara u odnosu na šest miliona eura," rekao je Backović.

On je pozvao sve građane da podnesu prijavu Upravi policije ukoliko shvate da su žrtve prevare.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.