Evropa bi mogla da se suoči sa drugim talasom korone zbog masovnih protesta
Ilustracija

U narednim sedmicama

Evropa bi mogla da se suoči sa drugim talasom korone zbog masovnih protesta

Evropa bi mogla da se suoči sa drugim talasom oboljenja KOVID-19 u narednim sedmicama zbog masovnih protesta koji su održani na kontinentu tokom prethodnih nekoliko dana, izjavili su danas zvaničnici i stručnjaci EU.

Desetine hiljada demonstranata okupilo se u velikim evropskim gradovima na demonstracijama protiv rasizma poslije ubistva Džordža Flojda tokom policijskog privođenja u SAD.

"Ako svima savjetujete da drže međusobno rastojanje od metar i po, a onda svi stoje jedni pored drugih i drže se za ruke - to mi ne izgleda dobro", izjavio je na jednoj konferenciji Jozef Kesedžioglu, predsjednik Evropskog udruženja za medicinu intenzivne njege.

Na pitanje da li bi mogao da uslijedi porast broja infekcija u naredne dvije sedmice on je odgovorio potvrdno i dodao da se nada da griješi.

U većini od 27 članica EU vrhunac epidemije je prošao i zemlje postepeno otvaraju privrede i granice.

Prije nedavnih protesta, naučnici su očekivali drugi talas tek poslije ljeta, ali bi masovni skupovi mogli da utiču na taj trend.

"Kada je riječ o bilo kojoj respiratornoj bolesti, masovni skupovi mogu da budu veliki kanal prenošenja", izjavio je Martin Sejšel, zdravstveni zvaničnik Evropske komisije, odgovarajući na pitanje o mogućnosti izbijanja drugog talasa zbog demonstracija.

"Virus i dalje cirkuliše, iako nižom stopom nego prije nekoliko sedmica", rekao je Sejšel.

On je dodao da šanse da se drugi talas dogodi i njegov intenzitet zavise od efikasnog održavanja distance i drugih faktora, od kojih su mnogi i dalje nepoznati, dodao je ovaj stručnjak. 

 

Srna

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.