13-ti Dnevni boravak za stare otvoren u Pljevljima: Prioritet poboljšanje života starijih građana
Sa otvaranja, foto: Vlada CG

Purišić: Podstičemo razvoj praktičnih vještina da se osnaže za samostalan život

13-ti Dnevni boravak za stare otvoren u Pljevljima: Prioritet poboljšanje života starijih građana

Otvaranjem Dnevnog boravka za odrasla i stara lica sa invaliditetom u Opštini Pljevlja poboljšavamo kvalitet života starijih u ovoj opštini i stvaramo uslove za integraciju ove ranjive kategorije u zajednicu, kazao je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić prilikom otvaranja novog objekta Dnevnog boravka za stare u toj opštini.

„Kod korisnika podstičemo razvoj praktičnih vještina da se osnaže za samostalan život. Tako im se pruža prilika da u granicama svojih mogućnosti doprinose unaprijeđenju socijalnog ambijenta“, istakao je Purišić.

499945211610855f73629o

Purišić

On je kazao da je Ministarstvo kroz projekat koji realizuje uz podršku UNDP-a adaptiralo i opremilo objekat za potrebe Dnevnog boravka za starije u Opštini Pljevlja, a da je ukupna investicija vrijedna 22.608 eura.

„Usluga će se pružati svakog radnog dana u vremenu od 8 do 16 časova, a koristiće je 13 korisnika, za koliko je shodno propisanim normativima i standardima, Dom starih Pljevlja u martu ove godine dobio licencu“, naveo je ministar.

49994774027081bb6fcabo

Dnevni boravak za stare

On je kazao da je to trinaesti objekat ove vrste u Crnoj Gori, te da su do sada otvorena 2 u Danilovgradu, 3 u Nikšiću, po 1 u Mojkovcu, Plavu, Cetinju, Rožajama, Bijelom Polju, Petnjici i Risnu, u okviru kojih se pripadnici starije populacije osnažuju za samostalan život i podstiču da doprinose zajednici u granicama svojih mogućnosti.

„U ovom dnevnom boravku korisnicima će biti omogućeni: radno-okupaciona terapija, razgovori i druženje u cilju prevladavanja usamljenosti i socijalne izolovanosti; posjeta kulturnim dešavanjima; korišćenje biblioteke i čitanje dnevne štampe; jedan besplatan topli obrok i dnevno posluženje (kafa, čaj, sok), psihosocijalna podrška i dr,“ pojasnio je predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović kazao je da je ovaj događaj nastavak dobre saradnje Ministarstva rada i socijalnog staranja i Opštine Pljevlja, kroz servise podrške socijalno ugroženim kategorijama i obezbjeđivanje kvalitetnijih uslova za život, licima u stanju socijalne potrebe.

„Opština Pljevlja pridružila se nizu opština, od ukupno 13 na teritoriji države, koje su bile otvorene za saradnju sa MRSS i uključila se u realizaciju projekta Dnevnog boravka za odrasla i stara lica sa invaliditetom“, istakao je Golubović. 

49994003623bb1ba8b910o

Golubović

On je podsjetio da su se Memorandumom o saradnji, koji je potpisan sa Ministarstvom krajem prošle godine, obavezali da obezbijede prostor za funkcionisanje ove usluge i zaključili Ugovor o zakupu objekta na period od pet godina.

„Napomenuo bih da rukovodstvo lokalne uprave u Pljevljima pokazuje veliki stepen senzibiliteta prema svim ranjivim kategorijama naše zajednice, kako kroz finansijsku podršku, tako i kroz podršku i stvaranje uslova za njihov lakši život i otklanjanje barijera koje im otežavaju svakodnevicu“, dodao je Golubović. 

49994004418a9513874d6o

Dnevni boravak za stare

Svečani početak rada objekta dnevnog boravka bio je prilika da delegacija MRSS zajedno sa Građanskom alijansom koja sprovodi akciju distribucije paketa humanitarne pomoći najranjivijim grupama u Crnoj Gori, podijeli pakete korisnicima Doma starih. Planirano je da se paketi pomoći podijele i domovima u Bijelom Polju i Risnu, kao i Dječjem domu „Mladost“ u Bijeloj.

Akcija pod nazivom „Jednako važni“ se sprovodi zajedno sa Grupom 484, a pod pokroviteljstvom Ambasade Norveške u Beogradu.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.