Za građane Zapadnog Balkana od 1. jula otvorene granice EU
ilustracija

Preporuka Evropske komisije

Za građane Zapadnog Balkana od 1. jula otvorene granice EU

Evropska komisija preporučila je danas ukidanje graničnih kontrola unutar šengenskog prostora do 15. juna, otvaranje spoljnih granica za zemlje Zapadnog Balkana od 1. jula i postupno otvaranje spoljnih granica za građane ostalih trećih zemalja u skladu sa njihovom epidemiološkom situacijom.

"Komisija preporučuje članicama šengenskog prostora i pridruženih zemalja da ukinu unutrašnje granične kontrole do 15. juna 2020, da produže privremena ograničenja za putovanja u EU koja nisu nužna do 30. juna i da pripreme okvir za postupno otvaranje nakon toga", saopštila je Komisija.

Komisija takodje preporučuje da se ukinu ograničenja za putovanja u EU za građane Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije od 1. jula "budući da je njihova epidemiološka situacija slična ili bolja nego što je u EU".

Za ostale treće zemlje Komisija ne preporučuje opšte ukidanje ograničenja jer je zdravstvena situacija u nekima od njih kritična.

Zato se predlaže da se ograničenja ukinu za odabranu grupu zemalja, a selekcija bi trebalo da počiva na objektivnim načelima i kriterijumima, uključujući zdravstvenu situaciju, sposobnost uvođenja mjera za suzbijanje zaraze tokom putovanja te recipročnost.

Pri tome bi se u obzir uzimali podaci iz relevantnih izvora poput Evropskog centra za kontrolu i sprječavanje bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije.

Upravljanje granicama u isključivoj je nadležnosti zemalja članica i Evropska komisija o tome ne može da odlučuje nego samo da preporuči.

Za građane zemalja za koje ostaju restrikcije, Komisija preporučuje da se prošire kategorije putnika koji mogu da ulaze u EU, poput studenata.

"Nakon ukidanja unutrašnjih graničnih kontrola, mi predlažemo jasan i fleksibilan pristup prema ukidanju ograničenja za putovanje u EU od 1. jula. Međunarodna putovanja ključna su za turizam i biznis, za povezivanje porodica i prijatelja", izjavila je komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.