Naplaćeno 78 miliona eura na osnovu poreza
Poreska uprava Crne Gore

Osam miliona manje u odnosu na prošlu godinu

Naplaćeno 78 miliona eura na osnovu poreza

Poreska uprava (PU) je u maju naplatila bruto iznos od 78,83 miliona eura, što je osam miliona eura manje nego u istom periodu prošle godine, kao posljedica ekonomske krize nastale pandemijom zarazne bolesti Covid-19.

Iz PU su kazali da je najznačajnije smanjenje naplate zabilježeno kod poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i to od oko 6,5 miliona eura u odnosu na prošlu godinu.

“Naplata poreza na dodatu vrijednost (PDV) i dalje bilježi trend rasta u odnosu na ostvarenje iz prošle godine, pa je tokom maja po tom osnovu naplaćen bruto iznos od 19,77 miliona eura, odnosno 1,5 miliona eura više nego u prošlogodišnjem maju”, navodi se u saopštenju, prenosi Mina.

Iz PU su naveli da je, upoređujući ostvarenje naplate u aprilu i maju kada veliki broj privrednika nije poslovao ili je poslovao u ograničenim uslovima i kapacitetima, u maju ostvarena naplata za deset miliona eura iznad ostvarenja iz aprila.

“Takođe, naplata poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, kod kojih je zabilježen najdrastičniji pad naplate, tokom maja bila je za deset miliona eura iznad ostvarenja po tom osnovu u aprilu”, objasnili su iz PU.

Navedeni podaci, kako su dodali, rezultat su Vladinog programa za podršku privredi u vidu subvencioniranja dijela bruto zarada zaposlenima, kroz koji je tokom maja u državni budžet uplaćen iznos od preko šest miliona eura po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, kao i stabilizacije epidemiloške situacije u drugoj polovini mjeseca maja.

Iz PU su saopštili da je od početka godine ukupna bruto naplata iznosila 429,62 miliona eura što je 14 miliona eura manje nego u istom prošlogodišnjem periodu, ali i 29 miliona eura više nego u 2018.

“Imajući u vidu da su se okončanjem epidemije stekli uslovi za stabilizaciju crnogorskog tržišta i početak ljetnje turističke sezone, kao i da je Vladin treći paket mjera naročito usmjeren na podršku razvoju privrede, PU očekuje da će isto imati pozitivan odraz na ostvarenje naplate u narednom periodu, te da će aktivnosti na praćenju turističke sezone rezultirati visokim stepenom poštovanja poreskih propisa od strane privrednika”, zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.