Subotica: Par morao da vrati usvojeno dijete posle šest mjeseci
Ilustracija

Subotica: Par morao da vrati usvojeno dijete posle šest mjeseci

Svoju priču o tome kako su posle šest mjeseci morali da vrate socijalnoj službi usvojenu djevojčicu, Bora S. i njegova supruga podijelili su na društvenim mrežama.

 Dijete su zakonski usvojili i ona je počela da živi sa njima u oktobru da bi se ispostavilo da je u procesu usvajanja napravljena proceduralna greška zbog koje nisu krivi usvojitelji.

Njihova priča u nastavku:

"Počeću od kraja, danas sam centru za socijalni rad grada Subotice, morao da vratim moju tek usvojenu ćerku zbog proceduralne greške koju su napravili radnici centra.

Naime, u zakonu o usvajanju stoji da maksimalna starosna granica između usvojitelja i usvojenika ne smije da pređe 45 godina. Supruga se u tu granicu ne uklapa, dok su moje godine ok.

Tumačenje centra je bilo da je to dovoljno i da ne mora da se ide na odobrenje ministra koje se u tim slučajevima daje. Tako da je L u našu kuću došla u oktobru mjesecu na period prilagođavanja. Za tih 6 mjeseci mi smo uspjeli da formiramo porodicu, nije bilo lako, ali smo uspjeli. Konačno usvojenje je realizovano 15. maja i mi smo postali zakoniti L roditelji.

Posle čina usvojenja ministarstvo provjerava predmet i uočava ove proceduralne greške i nalaže da se predmet ispita. Mi o tome ne znamo ništa, da bi nas juče pozvali iz Centra i rekli da su dobili nalog da dođu po dijete i da imaju rješenje o tome čudeći se kako to nama nije dostavljeno. Danas smo cio dan pregovarali i na kraju propustili pod pritiscima jer nismo željeli da nam policija otima dijete.

Naš advokat smatra da je to rješenje nezakonito jer usvajanje može da se poništi jedino tužbom, a ne nekim rješenjem, a još veći problem je što mi naš primjerak nismo dobili. Ko vodi računa o interesu djeteta ako se ono posle 8 mjeseci odvaja od nas i vraća u hraniteljsku porodicu, sa realnom opasnošću da se nama ne vrati nikad.

Sve zbog toga što neko nije uradio svoj posao kako treba i zatražio potpis ministra kada je trebalo. Ovo se neće završiti vako.", pišu roditelji koji su morali da vrate dijete.

U našem pravu se zahtijeva određena razlika u godinama između usvojitelja i usvojenika. Ova razlika ne može da bude manja od 18 niti veća od 45 godina (dakle, gornja starosna granica za usvojitelje iznosi 63 godine budući da se može da usvoji samo maloljetno dijete). Izuzetno, ministar nadležan za porodičnu zaštitu može da dozvoli dispenzaciju od ovog uslova za zasnivanje usvojenja. Cijeniće se da li je takvo usvojenje u najboljem interesu djeteta."

 

Noizz.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.