Da li su baš svi proizvodi sa etiketom ”organsko” kvalitetniji od drugih namirnica?
Ilustracija

Da li su baš svi proizvodi sa etiketom ”organsko” kvalitetniji od drugih namirnica?

Organski proizvodi pune police prodavnica, a za to je zaslužna ljudska osvešćenost o potrebi da se sačuva zdravlje, ali i planeta.

Postavlja se pitanje da li su baš svi proizvodi sa etiketom ”organsko” i kvalitetniji od drugih namirnica?

Ono što je važno da znamo je da opis "organsko" objašnjava način na koji se proizvodi hrana, ali ne i koliko je zdrava, kaže Amanda A. Kostro Miler, dijetetičarka i savjetnica za”Smart Healthy Living”.

Proizvodi na kojima piše da su organski najčešće znači da prilikom uzgoja i berbe nisu korišćeni određeni pesticidi i hemikalije. Dakle, ako ste zabrinuti zbog toksina iz hrane, ima smisla da kupujete organske namirnice,  i to u pojedinim  slučajevima.

Organsko meso i organska mlijeka mogli bi da imaju više zdravih masti, pokazale su studije objavljene u ”British Journal of Nutrition”. Organski proizvodi imaju više antioksidanata od klasičnih sorti, i to je pokazalo zasebno istraživanje objavljeno u istom časopisu.

“Ipak, postoji dosta namirnica koje su jednako dobre čak i ako nisu organske”, kaže Kostro Miler.

Tjestenina

Bijela testenina ne mora da bude organska jer je toliko obrađena da se spoljašnji slojevi pšenice, odnosno dijelovi na kojima se pesticidi zadržavaju, odstranjuju, tako da u ovom slučaju pesticidi ne bi trebali da vas brinu, kaže dijetetičarka Džodi Gribel.

Ananas

1533638538

Organski ananas je nešto što biste mogli da preskočite. Prema tvrdnjama Gribel, "voće sa takvom korom uglavnom ima manje ostataka pesticida.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je odličan izvor zdravih masti, a izvor i kvalitet su daleko važniji od toga da li je ono organsko ili ne, kaže nutricionista Dženifer Les.

"Uvijek birajte ekstra djevičansko maslinovo ulje jer je ono dobijeno prvim cijeđenjem maslina i nije rafinisano ili hemijski tretirano", objašnjava ona i dodaje:

"Takođe, obratite pažnju na ambalažu i etiketu ulja. Trebalo bi da bude u tamnoj ili neprozirnoj boci kako bi se izbjegao kontakt sa svjetlošću, a na etiketi bi trebalo da piše datum berbe i zemlja porijekla.”

Banane

shutterstock1398852293

Nema razlike između organskih i običnih banana, jer gusta, nejestiva kora sprječava prodiranje pesticida, smatraju nutricionisti.

Riba

Ako na etiketi ribe ili plodova mora vidite etiketu"organsko", budite vrlo oprezni jer ne postoji službeni standard za organsku morsku hranu,  pa ta riječ u ovom slučaju nema smisla, kaže Les.

"Vodeno okruženje u kom žive ribe ne može da se kontroliše i zato jednostavno ne znamo čime su se one hranile i da li su i bile u kontaktu sa toksinima i otpadom iz svog okruženja", objašnjava ona. 

Avokado

U uzgoju organskog, kao i konvencionalnog avokada koriste se slični pesticidi, samo je razlika u načinu nanošenja.

Dinje

DinjaANANASslikaO49918921

Dinje, baš kao i lubenice, debelom  korom su zaštićene od prodiranja pesticida.

Agrumi

Slično dinjama, citrusno voće poput limuna, limete i pomorandže ima dovoljno debelu koru da odvrati štetočine od prodiranja, što znači da imaju manje potrebe za pesticidima, a kada se prskaju, hemikalije ostaju na kori.

Svaka kupovina organskih agruma je nepotrebna jer se njihova kora svakako baca. Ali je preporuka da se, prije nego što se oljušte, dobro operu da bi se uklonile nečistoće.

izvor:N1

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.