Džaković da pozove Đukanovića da poslanici DPS-a potpišu Inicijativu za otvorene liste
Vujičić i Miličković, foto: PR Centar

Grupa birača “Građanska akcija”

Džaković da pozove Đukanovića da poslanici DPS-a potpišu Inicijativu za otvorene liste

Grupa birača “Građanska akcija” pozvala je nezavisnog odbornika u Skupštini Opštine Budva Stevana Džakovića da predsjedniku Demokratske partije socijalista (DPS) Milu Đukanoviću odredi rok od sedam dana da poslanici te partije potpišu Inicijativu za uvođenje otvorenih lista i da se dvotrećinskom većinom usvoje izmjene izbornog zakona.

Predsjednički kandidat Vasilije Miličković, poručio je Džakoviću da je on član tima sa kojim je četiri godine, kako je rekao, vodio nesebičnu, iskrenu borbu protiv “partitokratije koja je Crnu Goru u zadnjih 30 godina u crno zavila”.

“Ti si, Stevane, pokazao maksimalnu društvenu odgovornost. Ponosni smo na tvoju saradnju sa nama ove četiri godine. Imao si i imaš našu podršku. Doveli smo do kraja našu svijetlu ideju, da građani Crne Gore imenom i prezimenom biraju najbolje, najmoralnije i najstručije građane za buduće odbornike i poslanike”, rekao je Miličković na pres konferenciji.

Vođena je, kako je istakao, velika, neravnopravna borba.

“Uložili smo ogromno vrijeme i energiju, novac, ugled i doveli smo stvar do kraja. Zato te pozivamo da se sjutra, ispred budvanskog parlamenta u 10 sati, ili na prvoj narednoj sjednici budvanske skupštine, obratiš predsjedniku DPS-a Milu Đukanoviću i odrediš mu rok od sedam dana da svojim DPS poslanicima da instrukcije da u roku od sedam dana potpišu Inicijativu za izmjenu izbornog zakona sa otvorenim listama, koja bi bila usklađena sa Ustavom, a koju smo zajedno sa poslanikom Aleksandrom Damjanovićem prije dvije godine zaveli i koju su Demokarte i Demokratski front potpisali”, rekao je Miličković.

IMG1433

Miličković, foto: PR Centar

Na taj način bi sa DPS-ovim poslanicima, kako je kazao, bile usvojene izmjene izbornog zakona, „koji bi bio po Ustavu“.

Miličković je zatražio od Džakovića da, ukoliko se Đukanović ne oglasi i ne podrži Inicijativu u datom roku, on vrati “neustavni mandat odbornika u Budvi građanima Budve”.

“Stevane, vrati mandat. To je na neki način naša zahvalnost onima koji su podržali našu Inicijativu. Neka nastave da vladaju do kraja mandata koji su dobili prije četiri godine”, kazao je Miličković.

Poručio je Đukanoviću da „ne dozvoli da ga niko ucjenjuje, pa ni Vasilije Miličković i da građanima Crne Gore vrati pravo glasa koje im je oteto prije 30 godina, da slobodno, neposredno i tajno imenom i prezimenom biraju buduće odbornike i poslanike u parlamentima širom Crne Gore, jer to je jedino po Ustanu a sve drugo je njegova brutalna pljačka glasova i građana Crne Gore“.

Predstavnik Građanske akcije, Božidar Vujičić, poručio je predsjedniku DPS-a Milu Đukanoviću da prihvati realnost uvođenja otvorenih listi.

“Poručujem mu da prestane sa praksom koju je imao 30 godina, da on kao birač bira 35 poslanika u Skupštini Crne Gore, zatim napravi koaliciju sa još nekoliko poslanika i dobije većinu od 41 poslanika, koji zatim biraju Vladu u kojoj nema opozicije i na taj način Đukanović ima privatnu Skupštinu i privatnu Vladu. Tako on bira i predsjednika Vrhovnog suda, vrhovnog državnog tužioca, Savjet Radio Televizije Crne Gore itd”, kazao je Vujičić.

IMG1455

Vujičić, foto: PR Centar

On smatra da je takvo ponašanje Đukanovića “dosta koštalo Crnu Goru i da je konačno vrijeme da shvati neminovnost uvođenja otvorenih listi”.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.