Ilustracija

HRA i IA pozvali organe reda

"Policija ne smije da diskriminiše učesnike javnih okupljanja, zakon isti za sve"

Nevladine organizacije (NVO) Akcija za ljudska prava (HRA) i Institut alternativa (IA) pozvale su Upravu policije da ujednači praksu i prekine sa selektivnim postupanjem prema učesnicima različitih javnih okupljanja.

Iz tih NVO su kazali da je za vrijeme opšte zabrane javnih okupljanja, policija dopuštala da se građani okupljaju da slave Dan nezavisnosti bez ikakvih ograničenja.

"Dok je učesnike "autolitija“ sa ciljem proslavlje svjetitelja i protesta povodom hapšenja svještenika, upozoravala da se ne okupljaju i procesuirala zbog pretjerane upotrebe signalizacije u saobraćaju, čime je pokazala da nejednako primjenjuje zakon“, kaže se u saopštenju, prenosi Mina.

U HRA i IA smatraju da takva nejednakost pred zakonom ukazuje na pristrasnost policije koja ugrožava vladavinu prava.

Prema njihovim riječima, dan nakon 12. maja, kada se kolona vozila sa građanima koji su na taj način htjeli da održe litiju u čast Svetog Vasilija Ostroškog, kretala od Tivta ka Budvi i nazad, 25 osoba je pozvano na informativni razgovor, od kojih je 14 i prekršajno kažnjeno.

"Učesnici takvih "autolitija“ su kažnjeni jer su prilikom upravljanja vozila koristili zvučne i svjetlosne signale suprotno članovima 53 i 55 Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima“, kaže se u saopštenju.

S druge strane, kako se navodi, prilikom proslavljanja Dana nezavisnosti, 21. maja, nijedna osoba koja je učestvovala u autokolonama, koje su organizovane u gotovo svim gradovima Crne Gore, nije kažnjena za sličan prekršaj.

"Iako video-snimci, dostupni i na internetu, pokazuju da su i ti građani postupali praktično na isti način kao i učesnici „autolitija““, dodaje se u saopštenju HRA i IA.

Iz tih NVO su kazali da će 13. maj u Crnoj Gori će ostati upamćen po protestima protiv hapšenja svještenika Srpske pravoslavne crkve, sukobima građana i policije, bacanju suzavca i prekomjernoj upotrebi sile.

Kako su naveli, policija je prije izbijanja sukoba, okupljene pozivala da se raziđu jer je protest predstavljao kršenje mjera zabrane javnih okupljanja, nakon čega je upotrijebljena sila, uz obrazloženje, da su okupljeni prvi počeli sa nasilnim ponašanjem.

"Za Dan nezavisnosti policija, opet, ni na koji način nije ni pokušavala da sprečava okupljanja, iako je zabrana javnih okupljanja i dalje bila na snazi“, kaže se u saopštenju.

Iz HRA i IA su podsjetili da je zabrana diskriminacije propisana i Ustavom i zakonima Crne Gore, kao i međunarodnim ugovorima o ljudskim pravima.

Oni su podsjetili i da Zakon o unutrašnjim poslovima zahtijeva da se obavljanje policijskih poslova zasniva između ostalih, na načelima nediskriminacije, zakonitosti, profesionalizma, srazmjernosti u primjeni ovlašćenja i nepristrasnosti.

"Ako je vlast već odlučila da ne pokaže toleranciju prema učesnicima jednih protesta, koje je kažnjavala zbog pretjerane upotrebe signalizacije na vozilima, onda je trebalo da tako postupiti i prema učesnicima drugih“,kazali su iz tih NVO.

Ovako se, kako su naveli, kažnjavanje javlja kao diskriminatorna mjera, koja očigledno nije bila neophodna, jer je na naknadnim protestima isti vid ponašanja tolerisan.

Iz HRA i IA uipozoravaju da kažnjavanje može imati i zastrašujući efekat, kojim se potencijalni učesnici budućih okupljanja odvraćaju od učestvovanja u njima, što je takođe suprotno pravu na slobodu okupljanja.

"Prema tome, neophodno je da Uprava policije obezbijedi da policija prema učesnicima svih okupljanja iste vrste postupa na isti način, bilo da se na tim okupljanjima nešto slavi ili kritikuje, dok god se okupljanjima ne promoviše nasilje i ne zagovara poništavanje ljudskih prava“, zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.