Erdogan: Turska proizvela lijek koji se koristi u liječenju koronavirusa
Redžep Tajip Erdogan

Favipiravir lijek

Erdogan: Turska proizvela lijek koji se koristi u liječenju koronavirusa

Turski naučnici uspješno su proizveli su lijek Favipiravir koji se koristi u liječenju kovida-19, istakao je Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Turska je 1. juna objavila prvu fazu ublažavanja restriktivnih mjera s obzirom da je zemlja napredovala u borbi protiv pandemije koronavirusa, prenosi Turska radio televizija.

U Turskoj je do sada potvrđen 172.114 slučaj zaraze koronavirusom, dok je broj oporavljenih prešao 144.598. Od posljedica koronavirusa do sada je preminulo 4.728 osoba, govore podaci Ministarstva zdravstva.

Erdogan je najavio da će u sklopu popuštanja mjera, bioskopi, pozorišta i šou centri biti ponovo otvoreni od 1. jula širom zemlje. On je dodao da se radno vrijeme objekata kao što su restorani i kafići produžava sa 22 na 24 sata.

Takođe, građanima starijima od 65 i više godina biće omogućeno da izlaze svaki dan između 10 i 20 sati, a ograničenje kretanja za mlađe od 18 godina potpuno je ukinuto pod uslovom da budu u pratnji roditelja. Od 15. juna sa radom će početi i dvorane za vjenčanja.

Turski predsjednik je ponovio i podršku svoje zemlje Vladi Libije u njenoj borbi protiv generala pučiste Khalife Haftara i njegovih nelegitimnih snaga.

Potomci libijskog antikolonijalističkog heroja Omara Muhtara porazili su na kapijama Tripolija “legionare“ poslane iz cijelog svijeta da pokušaju okupirati zemlju, rekao je Erdogan, navodi TRT na srpskom.

“Mi ćemo stajati uz našu libijsku braću, a ne pučiste, a ne imperijaliste“, naglasio je Erdogan misleći na Haftara i njegove pristalice, te dodao:

“I dalje ćemo frustrirati i unutrašnje i vanjske entuzijaste puča i ljubitelje terorističkih organizacija“.

Libija je poprište duboke političke i bezbjednosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Moamer Gadafi.

Vlada nacionalnog jedinstva Libije sa sjedištem u Tripoliju uživa podršku Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice, dok Khalifa Haftar iz Tobruka predvodi nelegitimne snage. Vlada Libije osnovana je 2015. godine temeljem sporazuma na inicijativu Ujedinjenih nacija, ali napori za dugotrajno političko rješenje nijesu uspjeli zbog vojne ofanzive Haftarovih snaga.

Od aprila 2019. godine Vlada Libije je pod napadima nelegitimnih Haftarovih snaga, a u nasilju je poginulo više od 1.000 ljudi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.