Svjetska banka: Očekuje se najdublja recesija nakon Drugog svjetskog rata
Ilustracija

Svjetska banka: Očekuje se najdublja recesija nakon Drugog svjetskog rata

Svjetska privredna aktivnost će pasti 5,2 posto ove godine, ocjenila je Svjetska banka u ažuriranoj prognozi, naglašavajući kako je pandemija korona virusa imala “brz i masivan” uticaj uprkos finansijskoj pomoći bez presedana.

Radi se o “najduboljoj” recesiji od Drugog svjetskog rata, a za brojne zemlje koje su upale u recesiju ove godine to je najgora kriza u posljednjih 150 godina, navodi se u izvještaju Globalni ekonomski izgledi.

Svjetski privredni pad od 5,2 posto ove godine predstavlja najdublju recesiju od globalnog privrednog pada 1945-46. godine, od 13,8 posto na kraju Drugog svjetskog rata, prenosi Al Jazeera.

Svjetska banka je u januaru procjenila da će svjetska privreda ove godine zabilježiti skroman privredni rast od 2,5 posto, što znači da je sadašnja prognoza poslije pandemije za 7,7 procentnih poena lošija.

Za SAD Svjetska banka predviđa pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove godine od 7,0 posto, a zatim rast od 3,9 posto 2021. godine.

Za 19 država eurozone očekuje se privredni pad od 9,1 posto ove godine te rast od 4,0 posto 2021. godine.

Ukoliko bude drugog talasa virusa, koji bi poremetio ekonomsku aktivnost kasnije ove godine, onda će privredni rast pasti još više, a oporavak iduće godine će biti slabiji, naveli su analitičari Svjetske banke.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.