Bajden: Ubistvo Flojda prekretnica u američkoj istoriji
Džo Bajden

Bajden: Ubistvo Flojda prekretnica u američkoj istoriji

Demokratski američki predsjednički kandidat Džo Bajden rekao je da će Džordž Flojd, crnac kojeg je ubio bijeli policajac, promijeniti svijet.

"Mislim da je ovo što se ovde desilo jedna od glavnih prekretnica u američkoj istoriji, realno, u smislu građanskih sloboda, građanskih prava i pravednog tretiranja ljudi", rekao je Bajden nakon privatnog sastanka sa Flojdovom porodicom u Hjustonu u Teksasu, gdje je izjavio saučešće, prenosi BBC pozivajući se na CBS njuz.

I mada svaki kandidat smatra da su predstojeći izbori ključni trenutak u istoriji, piše BBC, Džo Bajden od početka tvrdi da će novembar Amerikancima biti prilika da definišu kakva nacija žele da budu.

Bajden je oštro kritikovao predsjednika Donalda Trampa, koji se kandiduje za drugi predsjednički mandat 3. novembra, optužujući ga da je tokom vikenda davao "očajne" spekulativne komentare o Flojdu.

Kandidat demokrata je nedavno i sam bio optužen da je uzimao crnačke glasove zdravo za gotovo kad je rekao da "Afroamerikanci i nisu crni" ako uopšte pomišljaju da glasaju za Trampa.

Ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda, kojeg je policajac Derek Šovin ugušio kolenom prilikom hapšenja, podstaklo je globalne proteste.

Privatna sahrana Džordža Flojda biće u Hjustonu kasnije u toku dana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.