Pojedinačni prevoz putnika: Kolica koja niko ne gura počela da se koriste na aerodromu u Tokiju
Foto: Beta/AP

Pojedinačni prevoz putnika: Kolica koja niko ne gura počela da se koriste na aerodromu u Tokiju

Autonomni sistem za pojedinačni prevoz putnika kolica koja niko ne gura, počeo je da se koristi na aerodromu u Tokiju da bi se lakše održala socijala distanca u vrijeme pandemije korona virusa.

Vožnja traje nekoliko minuta, od bezbjednosne provjere do mjesta ukrcavanja u avion, a maksimalna brzina koju vozilo postiže je 3,5 kilometara na sat.

Sistem se koristi na programiranoj i oko 600 metara dugačkoj ruti.

Izvršni direktor kompanije "WHILL" koja je dizajnirala tehnologiju Satoši Sugi rekao je da su robotika i sistemi za autonomno kretanje pravi izbor u vrijeme kada svijet živi sa korona virusom.

Kompanija iz Jokohame je testirala sistem i na drugim međunarodnim aerodromima i nada se da će i tamo da počne da se koriste.

Korisnik novog prevoza upravlja vozilom preko komandnog tableta. Vozilo za pogon koristi baterije, a po obavljenom zadatku se vraća na mjesto polaska.

Na Terminalu 1 aerodroma Haneda u Tokiju svako kome je potrebna pomoć pri kretanju može da računa na novi sistem prevoza, prenosi Beta.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.