Pokrenuta istraga protiv bivšeg kralja zbog nezakonitog dobijanja provizije
Huan Karlos

Pokrenuta istraga protiv bivšeg kralja zbog nezakonitog dobijanja provizije

Vrhovni sud Španije pokrenuo je istragu kako bi utvrdio da li je bivši kralj Huan Karlos nezakonito dobio provizije u vrijednosti više miliona USD iz Saudijske Arabije, tokom izgradnje brze pruge u toj zemlji.

Kako navodi AP, istražitelji će da se usredsrede na period od sredine 2014. godine, kada je Huan Karlos abdicirao u korist svog sina, sadašnjeg kralja Felipea VI, izgubivši time imunitet koji mu je bio garantovan ustavom.

U tom periodu odvijala se druga faza ugovora iz 2011. godine o uvođenju brze željezničke linije između saudijskih gradova Medine i Meke.

Iako su finansijski poslovi nekadašnjeg kralja godinama bili pod lupom španskih medija, to do sada nije proizvelo nikakve pravne posljedice, a otkad su iznijeti prvi navodi o njegovim nečasnim radnjama, španski parlament je odbacio najmanje dva predloga za pokretanje istrage, navodi AP.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.