Prikupljeno više od 30 kesa otpada na Duklji i sastavcima rijeka Zete i Morače

Akcija čišćenja Green Home-a

Prikupljeno više od 30 kesa otpada na Duklji i sastavcima rijeka Zete i Morače

U akciji čišćenja na Duklji i sastavcima rijeka Zete i Morače, koju je organizovala danas nevladina organizacija Green Home, prikupljeno je više od 30 kesa otpada.

Akcija, u kojoj su učestvovali predstavnici i volonteri NVO Green Home i radnici Čistoće Podgorica, organizovana je u okviru projekta „Rijeke bez otpada za ljepši Glavni grad“, koji finansira Evropska unija (EU).

Predstavnica NVO Green Home, Nevena Petković, kazala je da je u akciji očišćeno manje odlagalište kabastog otpada, komunalni otpad, stara odjeća i obuća, građevinski otpad, a najviše je bilo jednokratne plastike – plastičnih kesa, flaša i razne ambalaže.

„Odvezlli smo pun kamion otpada. Ovo mjesto je važno za Podgoricu, jer je kulturološko naslijeđe, a i prirodno zbog same Zete i Morače. Nadamo se će sve manje smeća biti, da će biti više ovakvih akcija, kao i da će građani uvidjeti da treba da skupljaju otpad za sobom i da ovakvo naslijeđe kakvo imamo moramo čuvati“, istakla je Petković, prenosi Pr Centar.

Akcijaienja2

Prethodno je, u okviru projekta, postavljen mobilijar na gradskoj plaži Galeb i organizovana je akcija sadnje biljaka - lavande, ruzmarina, lovora, hrasta i jasena.

Na gradskoj plaži Galeb postavljena su dva stola, četiri klupe, žardinjere i kante za otpad.

„Na ovaj način želimo da napravimo još jedno ugodno mjesto uz obalu rijeke, za sve građane Podgorice i sve koji Podgoricu posjećuju, kako bismo valorizovali ovo mjesto i uticali da se građani vrate rijekama, duž rijeke šetaju i odmaraju nakon dugog radnog dana“, kazala je Petković.

Akcijaienja1

U toku ove sedmice planirana je podjela bambusovih slamčica ugostiteljskim objektima, kao i postavljanje informativnih tabli na obali Morače.

Projekat „Rijeke bez otpada za ljepši Glavni grad“, podržan je iz Regionalnog programa lokalne demokratije (ReLOaD), koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) . ReLOaD program se sprovodi u parnerstvu sa opštinama Podgorica, Tivat, Kotor, Nikšić i Pljevlja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.