Studija norveških i britanskih naučnika: Koronavirus proizveden u laboratoriji
ilustracija

Studija norveških i britanskih naučnika: Koronavirus proizveden u laboratoriji

Norveški I britanski naučnici na osnovu istraživanja tvrde da koronavirus, koji se iz kineskog Vuhana proširio u cijelom svijetu, sadrži elemente koji otkrivaju da nije nastao prirodnim putem, već ljudskim faktorom.

Virolog Borger Sorensen i onkolog Angus Dalgleish objavili su rezultate studije u naučnom časopisu “Quarterly Review od Blophysics“ u kojem se navodi da koronavirus koji uzrokuje oboljenje COVID-19 u svom DNK-u ima vještački umetnute proteinske nastavke koji omogućavaju virusu da uđe u ljudski organizam.

Časopis “Forbes“ javlja kako su Sorensen i Dalgleish analizirali i pokušaje razvoja vakcine protiv koronavirusa i kako su se bazirali na projektu Biovacc-19, a za koji smatraju da je i projektovan koronavirus koji od nastanka nije mutirao i koji direktno ulazi u organizam čovjeka.

Sorensen je i za norvešku televiziju NRK kazao da je novi tip koronavirusa znatno drugačiji od koronavirusa koji izaziva snažnu akutnu infekciju pluća (SARS) i da ima specifične karakteristike koje nisu ranije viđene u prirodi.

Tvrdnje dvojice naučnika podržao je i bivši šef britanske vanjskoobavještajne službe MI6 Richard Dearlove koji je kazao da su Sorensen i Dalgleish došli do naučnog dokaza da je koronavirus proizveden u laboratoriji.

Čelnik MI-6 iz perioda 1999.-2004. godine kazao je kako se pretpostavlja da se sve dogodilo greškom tokom nekog naučnih radova na ranije poznatim koronavirusima.

Ističući kako ne vjeruje da je virus svjesno proizveden, Dearlove je za “Telegraph“ kazao da je posve jasno da su kineske vlasti početkom epidemije pokušale prikriti grešku i izlazak virusa iz laboratorije.

On je takođe, kazao da su mnogi naučni časopisi odbili objaviti Sorensenovo i Dalgleishovo istraživanje kako ne bi na sebe navukli gnjev kineskih vlasti.

I ranije je u nekoliko navrata objavljivana tvrdnja da je koronavirus proizveden u kineskoj laboratoriji u Vuhanu, a Kina je odbacila takve tvrdnje.

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.