Zakazana rasprava o smjeni Carevići i Radovića
Skupština Opština Budve

Novoformirana većina

Zakazana rasprava o smjeni Carevići i Radovića

Odbornici DPS-a, Socijaldemokrata, Crnogorske i nezavisni odbornik Stevan Džaković zakazali su sjednicu Skupštine Opština Budva za četvrtak 11. jun, a raspravljaće se o smjeni gradonačelnika Marka Bata Carevića i predsjednika SO Krsta Radovića.

Sjednica Skupštine opštine Budva će se održati u 10 časova u zgradi Opštine Budva, u sali za sjednice skupštine opštine. a sjednicom će predsjedavat odbornica Crnogorske Anđela Ivanović, prenosi RTCG.

Tako ova, novoformirana većina, neće čekati 29. jun za kada je Radovićeva administracija isplanirala narednu sjednicu SO.

U obrazloženju Odluke o sazivanju sjednice, navodi se da SO i Radović nijesu omogućili odbornicima da se u zakonskom roku od 30 dana izjasne o smjeni Carevića i radovića, shodno članu 40 stav 4 Zakona o lokalnoj samoupravi i člana 52 Poslovnika o radu Skupštine opštine sjednicu sazovu podnosioci zahtjeva, inicijative i na taj način omoguće da se odbornička većina izjasni po podnijetim predlozima za razrješenje.

"Odredbom člana 40 Zakona o lokalnoj samoupravi propisano je da predsjednik skupštine saziva skupštinu, po sopstvenoj inicijativi, na zahtjev predsjednika opštine, jedne trećine odbornika i na inicijativu građana, u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva, odnosno inicijative. Shodno navedenoj odredbi jedna trećina odbornika je dana 30.04.2020 i dana 04.05.2020. godine podnijela zahtjeve za sazivanje sjednice Skupštine opštine Budva sa predlozima za razrješenje predsjednika Skupštine opštine Budva Krsta Radovića i predsjednika opštine Marka Carevića. Povodom podnijetih zahtjeva predsjednik Skupštine je bio dužan da omogući da  Skupština po istima  odluči u roku od 30 dana od dana podnošenja predloga u skladu sa članom 62 Zakona o lokalnoj samoupravi i člana 76 Statuta opštine Budva", navodi se u obrazloženju Odluke.

Kako predsjednika skupštine i predsjednika opštine bira i razrješava skupština većinom glasova od ukupnog broja odbornika, u Obrazloženju se dodaje, da lokalna vlast u Budvi koja je konstituisana u novembru 2016. godine nema podršku odborničke većine skupštine opštine kao predstavničkog organa građana, što je, kako se navodi, čini nelegitimnom. 

"Naime, već duži vremenski period sadašnja lokalna vlast nije u stanju da obezbjedi ostvarivanje prava građana na lokalnu samoupravu koje im je  zagaranotovano Ustavom Crne Gore i Zakonom o lokalnoj samoupravi, i nije u stanju da obezbjedi efikasno funkcionisanje lokalne samouprave", dodaje se u Odluci. 

Dodaje se i da su nastupili odnosi čije nerješavanje, kako su kazali, već proizvodi štetne posljedice za funkcionisanje organa lokalne samouprave i organa lokalne uprave, a u krajnjem, kako dodaju, kao  posljedicu tih  odnosa snose građanke i građane Budve.

"Nesporna je činjenica da je Opština Budva primarno orjentisana ka turističkom privređivanju, koja u bitnome zavisi od adekvatne pripreme grada za predstojeću turističku sezonu, što dodatno obavezuje 17 odbornika u Skupštini opštine kao odborničku većinu da obezbjedi nesmetano i efikasno funkcionisanje organa lokalne samouprave i ostvarivanje prava građana", navodi se u Odluci.

Iz navdeenih razloga smatraju da su se stekli uslovi da, shodno članu 40 Zakona o lokalnoj samoupravi i članu 52 Poslovnika o radu skupštine, podnosioci zahtjeva odnosno više od jedne trećine odbornika, sazovu sjednicu Skupštine i odrede odbornika koji će predsjedavati sjednicom i omoguće večini odbornika da , u skladu sa zakonskim  i statutarnim rokom se izjasne o podnijetim predlozima .

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.