Zbog ovih saobraćajnih prekršaja policija može da uhapsi vozače
Ilustracija

Zbog ovih saobraćajnih prekršaja policija može da uhapsi vozače

Crnogorska policija je samo u prethodnih nekoliko dana privela više osoba koje su vozilom upravljale pod dejstvom alkohola, prekoračili dozvoljenu brzinu, preticali preko pune linije ili u tunelu. Puno je vozača koji ne znaju da ih zbog počinjenog saobraćajnog prekršaja policija može na licu mjesta lišiti slobode.

U Zakonu o bezbjednosti saobraćaja se navodi da policija može privesti vozača, mladog vozača, vozača početnika ili instruktora vožnje kod koga je utvrđeno prisustvo alkohola većeg od jednog promila alkohola u krvi, koji je pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, koji odbije da se podvrgne ispitivanju na prisustvo alkohola, droge ili drugih psihoaktivnih supstanci, koji ne zaustavi vozilo na propisani znak policajca.

Slobode mogu biti lišeni i oni vozači koji prekorače brzinu kretanja vozila za više od 50 km/h u naselju ili za više od 70 km/h van naseljenog mjesta od dozvoljene brzine, koji posjeduje ili koristi uređaj, odnosno sredstvo kojim se može otkrivati ili ometati rad uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, odnosno drugih uređaja namijenjenih za otkrivanje i dokumentovanje prekršaja.

Policajac može privesti vozača ukoliko najmanje dva puta u periodu od deset minuta prođe kroz na raskrsnicu na crveno svijetlo.

Za one koje ne znaju, podsjećamo, da je od februara ove godine na snazi izmijenjeni Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima kojim su jasno osim novčanih utvrđene i zatvorske kazne za one koji voze pijani, pod dejstvom opijata ili prekorače dozvoljenu brzinu.

Zatvorskom kaznom od 15 do 60 dana kažnjavaju se oni koji voze pod dejstvom alkohola sa više od promila alkohola u krvi, koji su pod uticajem narkotika, kao i oni koji se u naselju kreću brzinom koja je za 70 kilometara na sat i više veća od dozvoljene brzine ili van naseljenih mjesta brzinom koja je za 90 km/h veća od dozvoljene.

Ista kazna izriče se i vozačima koji odbiju da se podvrgnu ispitivanju pomoću odgovarajućih sredstava i aparata (alkometar ili droga test), kako bi se provjerilo da li su pijani ili drogirani, kao i onima koji ne zaustave vozilo na propisani znak ili naredbu policijaca.

Vozačima se više na licu mjesta ne oduzima vozačka dozvola ali se ograničavanje prava na upravljanje vozilom vodi u posebnoj evidenciji, o čemu vozači dobijaju rješenje.

Protiv vozača koji su napravili saobraćajni prekršaj preduzimaju se mjere na osnovu sakupljenih kaznenih bodova, koji se vode u Prekršajnoj evidenciji, i to na osnovu rješenja sudova za prekršaje ili konačnih prekršajnih naloga.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.