Egipat ponudio rješenje građanskog rata u Libiji
Abdel-Fatah El-Sisi

Kriza traje od smrti lidera Moamera el Gadafija

Egipat ponudio rješenje građanskog rata u Libiji

Predsjednik Egipta Abdel-Fatah El-Sisi predstavio je danas unilateralnu inicijativu za okončanje građanskog rata u susjednoj Libiji, koju je prihvatio lider pobunjeničkih snaga Halifa Haftar.

Haftarove snage koje kontrolišu istok Libije pretrpjele su prethodnih nedelja teške poraze od snaga lojalnih međunarodno priznatoj vladi u Tripoliju, prenosi Beta.

El-Sisi je novinarima u Kairu rekao da inicijativa, koja uključuje obustavu vatre od ponedeljka, treba da otvori vrata izborima u cijeloj Libiji, zemlji bogatoj naftom.

On je upozorio da više ne treba tražiti vojno rešenje za krizu u Libiji.

"U Libiji ne može biti stabilnosti ako ne budu pronađena mirna sredstva koja uključuju jedinstvo i integritet državnih institucija. Ova inicijativa bi mogla da označi nov početak za Libiju", kazao je El-Sisi.

Vlada u Tripoliju za sada nije komentarisala mirovnu inicijativu egipatskog predsjednika. Međutim, portparol vojne formacije lojalne legalnoj vladi rekao je da će oni nastaviti borbe za grad Sirt koji su Haftarove snage zauzele u januaru.

El-Sisi je predstavio inicijativu na konferenciji za novinare u Kairu, u prisustvu Haftara i predsjednika parlamenta paralelne vlade u istočnoj Libiji Agvile Saleha.

Prisutni su bili i diplomatski izaslanici SAD, Rusije, Francuske i Italije u Egiptu, dok predstavnika vlade u Tripoliju, ni njenih glavnih saveznika, Turske i Katara, nije bilo.

El-Sisi je rekao da inicijativa predviđa i formiranje predsjedničkog savjeta u kojem bi bila predstavljena tri regiona Libije. Taj savjet bi upravljao zemljom tokom jednoipogodišnjeg prelaznog perioda posle kojeg bi bili održani izbori.

Plan egipatskog predsjednika uključuje i objedinjavanje svih finansijskih institucija Libije i raspuštanje paravojnih formacija.

El-Sisi je danas pozvao na povlačenje svih stranih boraca iz Libije. Na obije strane u libijskom sukobu ratuju hiljade plaćenika, uglavnom iz ratom razorene Sirije.

Haftarove snage su u aprilu prošle godine pokrenule ofanzivu na Tripoli. Međutim one su nedavno izgubile nekoliko strateških mjesta na zapadu Libije pošto je Turska povećala podršku vojnim formacijama poveznim s vladom u Tripoliju.

Francuska, Rusija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i druge arapske države podržavale su Haftara, dok su snage koje ratuju na strani vlade u Tripoliju imale pomoć Turske, Italije i Katara.

U Libiji vlada haos od 2011. godine, kada je tokom pobune zbačen i ubijen dugogodišnji lider Moamer Gadafi. Zemlja je od tada podijeljena izmedju sukobljenih vlada na istoku i zapadu zemlje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.