Mugoši dali duplo više mandata od propisanih
Boban Mugoša

DRI je dala pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje i uslovno na pravilnost poslovanja Institutu za javno zdravlje za 2018.

Mugoši dali duplo više mandata od propisanih

DRI je dala pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje i uslovno na pravilnost poslovanja na finansijski izvještaj Instituta za javno zdravlje za 2018. godinu. Direktor instituta je dr Boban Mugoša. U izvještaju koji su sacinili senator Radule Žuric i predsjednik Senata DRI dr Milan Dabović, dato je niz preporuka među kojima da razmotre isplatu stimulacija u mjesecu kada se ostvare rezultati rada iznad planiranih čime bi se nagra đivao ostvareni rezultat, a ne pravo koje zaposleni ostvaruje po funkciji.

"Uvidom u personalni dosije direktora IJZ je utvrđeno da je prvi put imenovan u junu 2005. drugi put u septembru 2009. treći put u septembru 2013. godine i četvrti put u martu 2016. Odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti precizirano je da direktora imenuje i razrješava Vlada na prijedlog ministra na četiri godine, najviše dva puta uzastopno, odnosno u novom zakonu najviše dva puta. To znači da isto lice može biti direktor zdravstvene ustanove najviše dva puta", navodi DRI i preporučuje Ministarstvu zdravlja da ubuduće predlaže Vladi kandidata za direktora u skladu sa zakonom.

Obračun i isplatu zarada za imenovana lica vršiti u skladu sa rješenjima o zaradama, naknadama i drugim primanjima donijetim od strane organa, odnosno radnog tijela koje ih je imenovalo. Obračunavati porez i doprinose prilikom isplata naknada za neiskorišceni godišnji odmor, obezbijediti analiticku evidenciju obaveza po osnovu zaključenih ugovora o dopunskom radu, dok evidentiranje troškova u ovom slučaju moguće, saglasno obračunu, zbirno iskazivati u periodu na koji se isti odnose. Poštovati odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Pravilnika o bližim uslovima za obavljanje dopunskog rada zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika prilikom zaključivanja ugovora o dopunskom radu. Obračunati i platiti porez na dohodak fizičkih lica prilikom isplate stipendija preko iznosa od 200 DRI je dala pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje i uslovno na pravilnost poslovanja Institutu za javno zdravlje za 2018. Direktoru dali duplo više mandata od propisanih eura - samo su neke od preporuka. DRI je preporucila pravdanje putnih naloga u skladu sa rokovima preciziranim uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru. 

"Treba kompletirati tehničku dokumentaciju o završenoj investiciji na poslovnoj zgradi i u saradnji sa Direkcijom za javne radove, Upravom za imovinu i Upravom za nekretnine i izvršiti upis vlasništva nad svim nekretninama koje koristi. Zapisnicki vršiti, nakon godišnjeg fizičkog popisa imovine utvrđivanje razlika izme-đu popisnog i knjigovodstvenog stanja imovine i o razlikama izvještajem informisati organe upravljanja i rukovođenja. Treba dostaviti Upravi za imovinu podatke o pokretnim i nepokretnim stvarima", naveli su revizori. Revizijom je bila obuhvaćena i kontrola 24 personalna dosijea zaposlenih.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.