Italija i Španija traže zajedničko otvaranje granica u EU
Ilustracija

Italija i Španija traže zajedničko otvaranje granica u EU

Premijeri Italije i Španije, članica Evropske Unije (EU) koje su bile najviše pogođene koronavirusom, uputili su zajedničko pismo predsjednici Evropske Komisije Ursuli von der Lejen, sa zahtjevom da zemlje članice EU, zajednički i koordinisano otvore međusobne granice.

“Ne tražimo nikakvo popuštanje, sve treba da je bazirano na činjenicama, ali je potrebno odagnati ideju da još postoje "zaražene" zemlje i pokazati kako je sada moguće sigurno putovati i u Italiju i u Španiju”, navode premijeri Đuzepe Konte Pedro Sančez.

Oni ističu da se otvaranje unutrašnjih granica mora sprovodi koordinisano i nediskriminatorski na temelju jasnih, zajedničkih i transparentnih epidemioloških kriterijuma.

Komesar za unutrašnje poslove EU Jalva DŽonson izjavila je nakon onlajn sastanka sa svojim kolegama zemalja članica da ce granice unutar EU biti “sasvim otvorene do kraja juna, da će mnoge zemlje otvoriti svoje granice 15 juna, ali neke zemlje navode da još nijesu spremne, prenosi B92.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.