Ocijenjeno na sastanku Darmanovića i Grlića Radmana

"EU pokazala da je najjača kad djeluje zajedno, Crna Gora nema drugu perspektivu"

Crna Gora i Republika Hrvatska imaju sadržajne i prijateljske odnose, o čemu svjedoče frekventni politički kontakti, intenzivna saradnja u okviru evropske agende, ali i savezništvo u NATO – ocijenjeno je na sastanku ministara vanjskih poslova Crne Gore i Hrvatske, prof. dr Srđana Darmanovića i Gordana Grlića Radmana, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Šef crnogorske diplomatije je kazao da danas, na treću godišnjicu članstva u Alijansi, možemo konstatovati da smo, zajedno sa našim saveznicima, sigurna i bezbjedna država.

U kontekstu evropske integracije, Darmanović je naglasio da Crna Gora izuzetno uvažava napore Hrvatske da politiku proširenja, uprkos pandemiji Covid-19, kao i brojnim drugim izazovima, održi visoko na agendi za vrijeme predsjedavanja Savjetom EU, a posebno da u takvim otežanim okolnostima postigne primjetne rezultate.

"Zvanični Zagreb je konzistentno bio zagovornik politike proširenja i pružao političku i ekspertsku podršku Crnoj Gori tokom svih ovih godina pregovaračkog procesa. Zahvalni smo na dosljednosti i vidnom angažovanju Hrvatske da doprinese jačanju evropske perspektive i stvaranju novog momentuma u integracionom procesu", kazao je Darmanović.

On je istakao da je pandemija još jednom pokazala da je EU najjača kada djeluje ujedinjeno, dokazujući da su jedinstvo i solidarnost najveća vrijednost evropskog projekta koji, za nas, nema alternativu.

Na toj liniji, ministar je zahvalio Hrvatskoj na pomoći koju je uputila Crnoj Gori u borbi protiv Covid-19, ali i podršci u procesu repatrijacije naših građana preko njene teritorije, tokom trajanja pandemije.

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Grlić Radman je kazao da njegova posjeta Crnoj Gori, prva nakon otpočinjanja krize izazvane koronavirusom, predstavlja simboliku i odlučnost da se nastavi sa konzistentnošću hrvatske naklonosti i podrške Crnoj Gori na evropskom putu.

"Želimo vidjeti Crnu Goru što prije u EU. Aktivno se zalažemo za politiku proširenja Unije, kao i za otvaranje posljednjeg pregovaračkog poglavlja", istakao je ministar Grlić Radman. On je dodao da je Hrvatska otvorena za svaki vid pomoći Crnoj Gori u daljem procesu integracije, te da osuđuje svako miješanje u unutrašnje stvari jedne suverene države.

Zajednički je konstatovano da je međudržavna saradnja veoma razvijena u oblastima odbrane, unutrašnjih poslova, obrazovanja i kulture, te da postoji značajan potencijal za njeno dalje unapređenje, posebno u oblasti ekonomije. Pozdravljeno je savezništvo i intenzivna saradnja Crne Gore i Hrvatske u okviru NATO, te razmotreno pitanje otvaranja granica nakon pandemije koronavirusa.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim temama na unutrašnjoj, ali i na globalnoj sceni, izazovima sa kojima se u tom kontekstu suočavamo, te konstatovali da je udruženim snagama potrebno sačuvati stabilnost i bezbjednost Regiona.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.