Glavni grad postao član organizacije “Gradonačelnici za mir”
Foto: PG Biro

Glavni grad postao član organizacije “Gradonačelnici za mir”

Glavni grad Podgorica postao je član organizacije ”Gradonačelnici za mir’’. Tim povodim, pismo gradonačelniku Ivanu Vukoviću je upućeno od strane gradonačelnika japanskog grada Hirošime Matsui Kazumija koji je na čelu ove organizacije, saopšteno je Glavnog grada.

Kako su naveli, inicijativa “Gradonačelnici za mir” se zalaže za zabranu i eliminaciju nuklearnog oružja, a osnovana je 1982. godine od strane tadašnjeg gradonačelnika Hirošime Takeshi Arakija, u cilju borbe protiv razorne moći nuklearnog oružja, i sjećanja na 140 000 poginulih sugrađana nakon detonacije atomske bombe u Hirošimi, 6. avgusta 1945.

"Misija ove organizacije danas, pored doprinosa postizanju trajnog mira u svijetu kroz aboliciju nuklearnog oružja, jeste i nastojanje da se riješe globalni problemi kao što su glad i siromaštvo, kršenje ljudskih prava, ugrožavanje životne sredine, borba protiv klimatskih promjena, održivi razvoj… Od gradova u Crnoj Gori, inicijativi je pristupio još i Kotor, avgusta 2014. godine", pojašnjavaju iz Glavnog grada.

Podsjećaju da ova platforma danas obuhvata 7.907 gradova u 164 svjetske zemlje i regiona (glavni gradovi većine zemalja u regionu su članovi – Zagreb, Sarajevo, Ljubljana, Priština).

"Pridruživanje Podgorice ovoj mreži je vrlo značajno, kako u simboličkom kontekstu, tako i kroz praktičnu demonstraciju posvećenosti zemlje procesu nuklearnog razoružanja, ali i kao potvrda našeg opredjeljenja da doprinesemo realizaciji pomenutih ciljeva", navodi se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.