Sekulović: Dijalog između Vlade i Mitropolije odraziće se na karakter izborne kampanje
Sergej Sekulović

Sekulović: Dijalog između Vlade i Mitropolije odraziće se na karakter izborne kampanje

Politički analitičar Sergej Sekulović ocijenio je da se u Crnoj Gori produbljuje nepovjerenje, a kako se primiče izborni dan, nema ozbiljnih parametara da se ozbiljno radi na nekom političkom dogovoru koji bi doveo do političke stabilnosti.

Dijalog između Vlade i Mitropolije odraziće se, smatra on, na karakter izborne kampanje...

Pitanje je, kako je rekao, da li će Crna Gora nakon izbora da ima političku stabilnost ili produbljivanje političke nestabilnosti.

Sekulović je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore rekao da je jako važno šta će da se desi sa dijalogom između Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske, "jer će on da ima brojne reperkusije na same političke događaje, između ostalog na karakter izborne kampanje, brojnost protesta"...

Komentarišući neuspjeh razgovora predsjednika parlamenta Ivana Brajovića s liderima političkih partija, na koje se nije pojavio niko iz opozicije, Sekulović je rekao kako smatra da sastanak nije dobro pripremljen.

"Ako se nešto tako krupno dešava, ako je taj sastanak bio uvod u ozbiljan dijalog, očigledno pred tako važne skupove pripremne radnje treba da budu ozbiljne", rekao je Sekulović.

Vjeruje da bojkot izbora kao opcija za opoziciju nije nemoguć i isključen: "Ali držim da je to njihova posljednja opcija, dakle da sam bojkot nije nešto što oni žele".

Ideja o bojkotu, kako je rekao, moraće da sačeka neke krupnije političke događaje.

On smatra da se Crna Gora nalazi u izbornoj kampanji, iako ona formalno nije proglašena. Stanje na političkoj sceni ocjenjuje kao dinamično i konfliktno, ali i ništa neuobičajeno.

Sekulović je ocijenio da je Crna Gora, u posljednjih pet, šest godina, krenula unazad, kad je riječ o demokratskom dijalogu, izgradnju povjerenja u demokratske institucije i snaženju političke kulture.

Crna Gora se, kako je pojasnio, nalazi u institucionalnoj krizi "jer ne možemo da biramo određene ljude na određena mjesta gdje je potrebna kvalifikovana većina".

 

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.