Radunović saopštio

Planirani deficit budžeta za ovu godinu 335,9 miliona eura

Planirani deficit budžeta za ovu godinu iznosi 335,9 miliona eura i u odnosu na prvobitni veći je za 285,9 miliona eura, saopštio je ministar finansija Darko Radunović, navodeći da se očekuje da će javni dug rasti do iznosa od 82,5 odsto BDP-a.

On je nakon sjednice Vlade, na kojoj je utvrđen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu za ovu godinu, kazao da se za iznos deficita uvećavaju i procjene nedostajućih sredstava u tekućoj godini, koja će ukupno iznositi 877,5 miliona eura.

„S obzirom na procijenjeni pad stranih direktnih institucija sa sedam odsto u 2019. na 5,4 odsto u 2020, na procijenjene prihode od turizma od 650 miliona eura u ovoj godini, realni pad BDP-a u 2020. se procjenjuje na 6,8 odsto, a u 2021. se očekuje djelimičan oporavak i rast od 4,9 odsto“, rekao je Radunović.

On je na konferenciji za novinare kazao da je pandemija koronavirusa šok za sve svjetske ekonomije, pa Crna Gora, kao i cijeli svijet, pravi nove finansijske planove.

„Na osnovu očekivanih prihoda i rashoda, planirani nivo deficita budžeta za ovu godinu iznosi 335,9 miliona eura, odnosno 7,3 odsto BDP-a, i u odnosu na prvobitni veći je 285,9 miliona. Za taj iznos deficita uvećavaju se i procjene nedostajućih sredstava u tekućoj godini, koja će ukupno iznositi 877,5 miliona eura“, precizirao je Radunović.

Prema njegovim riječima, u cilju obezbjeđivanja nedostajućeg novca, Vlada razgovara sa partnerskim i finansijskim institucijama, kako bi se obezbijedio pristup svim raspoloživim kreditnim ili donatorskim sredstvima.

On je podsjetio da je Evropska unija obezbijedila za Crnu Goru 53 miliona eura bespovratnih sredstava, koje će joj biti na raspolaganju ove i naredne godine.

Kako je naveo, imajući u vidu plan otplate javnog duga, kao i potrebe nadomještavanja nedostajućih sredstava, javni dug će u ovoj godini biti na sličnom nivou u nominalnom iznosu kao i u prošloj.

„Međutim, zbog pada BDP-a u 2020. od procijenjenih 6,8 odsto, očekuje se da će javni dug rasti do iznosa od 82,5 odsto BDP-a“, naveo je Radunović.

Izvor:Mina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.