Angela Merkel

Merkelova o demonstracijama koje pogađaju SAD

"Ubistvo Flojda je užasna stvar, društvo u Americi je vrlo polarizovano"

Njemačka kancelarka Angela Merkel osudila je danas "ubistvo" Afroamerikanca Džrordža Flojda za vrijeme policijskog privođenja kao "rasizam" koji, kako je rekla, pogađa "vrlo polarizovano američko društvo".

"Ubistvo Džordža Flojda je užasna stvar. Rasizam je užasna stvar. Američko društvo je vrlo polarizvano", rekla je Merkel za javnu televiziju ZDF, prenosi Beta.

Merkel je rekla da "rasizam još postoji" i dodala da je "nažalost to takođe slučaj u Njemačkoj". Ona je izrazila nadu da će demonstracije u SAD ostati mirne.

Četiri policajca koji su priveli Flojda u Mineapolisu su svi optuženi a njegova smrt je prekvalifikovana u ubistvo kao što su tražile sotitne hiljada Amerikanca koji protestuju nedjelju dana, javile su vlasti juče.

Upitana o američkom predsjedniku Donaldu Trampu Merkel, koja je na vlasti od 2005, je odgovorila da što se nje tiče njeni "politički zahtevi su uvijek bili da pokuša da okupi ljude i da ih pomiri".

"Mislim da je politički stil (presjednika Trampa) vrlo kontroverzan. Ja radim sa svim izabranim predsjednicima iz cijelog svijeta, i naravno sa američkim predsejdnikom. Sve što mogu da uradim je da se nadam da ćemo moći da radimo zajedno", rekla je Merkel, koja napušta mjesto kancelarke 2021.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.