Irinej o slučaju silovanja: Načuo sam, ali nemam potvrdu
Irinej, foto: Beta

Irinej o slučaju silovanja: Načuo sam, ali nemam potvrdu

Na pitanje da li je upoznat sa optužbama da je prodekan za nastavu Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Vladimir Vukašinović silovao studentkinju i da li je preduzeo nešto po tom pitanju, patrijarh Irinej za Nova.rs kaže da je provjeravao slučaj, ali da nije mogao da dobije dovoljno potvrda za pomenute tvrdnje.

"Ja sam načuo neke stvari, provjeravao sam, ali nisam mogao da dobijem dovoljno potvrda za to",istakao je Irinej.

Na pitanje zbog čega nije odgovorio na pismo porodice i njihovu molbu da razgovaraju sa njim, Irinej je odgovorio da je ta priča gotova i nije postojala potreba za razgovorom.

"Ta stvar je završena, nema potrebe da razgovaramo o tome. Bilo je samo nekih priča, ali direktnih stvari nije bilo i ja nisam bio uključen u to", poručio je za Novu.rs patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

Kako im je rečeno iz porodice ove studentkinje, oni su ranije obavijestili patrijarha Irineja o ovom slučaju, ali nikakve reakcije nije bilo. Prije nekoliko dana informacije o ovom slučaju su proslijeđene Ministarstvu prosvjete, Univerzitetu u Beogradu, kancelariji Poverenice za zaštitu rodne ravnopravnosti, predsjednici Skupštine Srbije Maji Gojković, potpredsjednici Vlade Srbije, ministarki i predsjednici Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost Zorani Mihajlović.

Odgovarajući na tvrdnje da je sveštenik Milorad Sredojević kažnjen zato što ga je na sastanku Prvog beogradskog namjesništva upitao ovom slučaju, Irinej je rekao da to nije istina i da je Sredojević kažnjen zbog odnosa prema poslu.

"Drugi su razlozi zbog čega je on kažnjen, riječ je o njegovom odnosu prema poslu i kolektivu. Aposlutno to pominjanje Vukašinovića nije bio razlog njegove kazne", rekao je on, prenosi Pobjeda.

Portal je ranije objavio da se Vladimir Vukašinoviću prethodnom periodu suočavao sa optužbama da je seksualno uznemiravao nekoliko svojih studentkinja, od kojih se jedna javno obratila upravi fakulteta, tražeći zaštitu. Prema riječima zaposlenih sa PBF, ime ovog profesora se više od dvadeset godina dovodi u vezu sa seksualnim zlostavljanjem, dok on, s druge strane, odbacuje pomenute navode, ističući da se radi o lažima koje služe da ga diskredituju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.