Za desetak dana stiže još 200 kineskih radnika
Foto: Printscreen

Na podgorički aerodrom juče sletio avion sa zaposlenima na auto-putu

Za desetak dana stiže još 200 kineskih radnika

U Crnu Goru juče su stigla 92 kineska radnika kompanije CRBC, koja je glavni izvođač na prioritenoj dionici auto-puta Bar – Boljare, saopštio je Pobjedi direktor poslovne jedinice Monteputa za upravljanje projektom auto-puta Goran Vujović

Prije izbijanja epidemije korona virusa oko 400 kineskih radnika je otišlo u Kinu, iz koje se, zbog mjera koje su uslijedile, nijesu mogli vratiti na gradilišta u Crnu Goru. Dolasci

"Kineska kompanija CRBC je uspjela da dovede grupu od oko 90 radnika koji su juče sletjeli na podgorički aerodrom. Dobili smo najavu od CRBC da je plan da 10. i 13. juna stignu dvije nove grupe od po oko 100 kineskih radnika",  kazao je Vujović.

Dodao je da nakon ovih 300 kineskih radnika koji treba da stignu u narednih desetak dana, čekaju da ih CRBC obavijesti o daljoj dinamici povrataka kineskih radnika.

"Ovi radnici će biti angažovani na gradilištu sekcijama tri i četiri prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa", rekao je Vujović.

Od ponedjeljka, shodno kriterijumima koje je utvrdilo Nacionalno koordinaciono tijelo, dozvoljen je ulazak državljanima 131 države. NKT je odlučilo da od ponedjeljka bude dozvoljen ulazak stranaca u Crnu Goru, bez karantina i samoizolacije, ako je stopa aktivnih slučajeva kovid-19 manja od 25 na 100.000 stanovnika u državi čiji je stranac rezident i u državi iz koje stranac ulazi u Crnu Goru. I agenciji Mina biznis je juče iz CRBC potvrđeno da je prvi avion sa kineskim radnicima stigao u Crnu Goru.

"Na taj način je počeo proces povratka kineskih radnika u Crnu Goru kako bi se završio projekat izgradnje prioritetne dionice auto-puta", kazali su iz kompanije.

Navedeno je da su svi radnici prije kretanja u Crnu Goru testirani na korona virus, a CRBC je odlučio da ih, iako to nije bilo propisano, stavi u sedmodnevnu izolaciju.

Prema informacijama Mine biznis, čarter let je realizovan za 17 dana u koordinaciji crnogorskih ministarstava vanjskih poslova i saobraćaja i kompanije CRBC-a. Čarter je krenuo iz Tianjina, susjednog grada Pekinga, a radnike je na aerodromu ispratio prvi sekretar Ambasade Crne Gore u Kini Damir Šabanović.

Prema riječima Vujovića, trenutno je na auto-putu angažovano 1.073 radnika, od čega je 461 radnik iz Kine. Ostali radnici su angažovani kod podizvođača ili su to radnici iz Crne Gore koje je angažovala kompanija CRBC. Naveo je da je kompanija CRBC povremeno angažovala domaće radnike kako bi zamijenili radnike CRBC koji se nijesu mogli vratiti iz Kine.

"Međutim, to su specijalizovani poslovi, koji su preostali na mostovima, tunelima, tako da kompaniji CRBC nije bilo baš ni jednostavno da nađe radnike u kratkom periodu, neke radnike su angažovali ali to je bilo dosta skromno", izjavio je Vujović.

Podsjetio je da je za vršenje stručnog nadzora kao nadzorni organ angažovan francusko- italijanski konzorcijum Ingerop – Geodata. Kompanija CRBC je nedavno uputila zahtjev za produženje roka i za dodatna plaćanja za radove na prioritetnoj dionici auto-puta.

"To je njihovo ugovorno pravo, oni su se obratili sa tim zahtjevom nadzornom organu, koji po ugovoru treba da ocijeni opravdanost tih zahtjeva. Ono što su naši preliminarni pokazatelji, da po tom osnovu nema mogućnosti dodatne naplate", tvrdi Vujović.

Rokovi Prvobitni rok za završetak radova na prioritetnoj dionici je bio 11. maj prošle godine, kada je prošlo četiri godine od početka gradnje.

Vlada je u maju prošle godine potpisala anekse ugovora o projektovanju i izgradnji dionice Smokovac – Mateševo, u vezi sa naknadnim radovima koji  se odnose na petlju Smokovac, vodosnabdijevanje i trajno napajanje elektricnom energijom.

Tim aneksima je 30. septembar ove godine odreen kao rok za završetak radova na prioritetnoj dionici.

"Po ugovoru je još uvijek važeci taj rok za završetak radova, ali ce se definitivno nakon novih okolnosti i cinjenica taj rok morati prolongirati", saopštio je Vujović.

On nije mogao precizirati kada ce doći do ponovnog aneksiranja ugovora o projektovanju i izgradnji auto-puta.

"U ovom trenutku ne znam kada ce biti potpisani novi aneksi ugovora, ali radi se ubrzano na tome i to svakako mora biti prije isteka postojećeg roka, 30. septembra", rekao je Vujovic.

Prvobitna ugovorena vrijednost izgradnje prioritetne dionice iznosila je 809 miliona eura. Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona dolara na 20 godina, sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina. Sa naknadnim radovima ova dionica auto-puta ce koštati oko 895 miliona eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.