Sjeverna Makedonija odlučila da vrati policijski sat zbog dodatnog širenja koronavirusa
Ilustracija

Sjeverna Makedonija odlučila da vrati policijski sat zbog dodatnog širenja koronavirusa

Vlada Sjeverne Makedonije odlučila da vrati policijski sat zbog dodatnog širenja koronavirusa u kritičnim regijama zemlje i radi sprečavanja širenja izvan tih regija, izjavio je ministar zdravstva Venko Filipče.

Rekao je da trenutno ima nekoliko lokacija u zemlji gdje se virus brzo širi i da su najčešći razlozi za to nepoštovanje preventivnih mjera – grupisanje građana na porodičnim okupljanjima i proslavama (najvećim dijelom ramazanske iftarske večere i proslava Bajrama), nenošenje zaštitne opreme, nepoštovanje mjera zaštite u prevozu i radnim organizacijama.

Filipče je precizirao da su to razlozi za porast broja novooboljelih u Skoplju, kumanovsko-lipkovskoj regiji, Tetovu s okolnim opštinama i Štipu.

Ministar: Rezultati gdje se poštuju mjere

"Dobro je što je u ostalom dijelu zemlje situacija stabilna, sa sporadičnim slučajevima. To je samo potvrda da strategija daje rezultate tamo gdje se poštuju mjere", istakao je ministar zdravstva Sjeverne Makedonije na online konferenciji za novinare.

Filipče je saopštio da je Vlada uvela potpunu zabrana kretanja u svim opštinama grada Skoplja, Kumanovu, Lipkovu, Štipu, Tetovu, kao i Bogovinju, Brvenici, Tearcu, Želinu i Jegunovcu, od danas u 21 do ponedjeljka u 5 sati.

U ostalim mjestima Sjeverne Makedonije policijski sat za sve građane je u danas od 21 do 5 petak i za vikend od 16 do 5 sljedećeg dana.

Drugi najveći dnevni broj novozaraženih

Od zabrane kretanja tokom iduća četiri dana izuzeti su policija, vojska, zdravstveni radnici, trgovine, apoteke i restorani koji obavljaju dostavu, poljoprivednici i osobe s invaliditetom te njihovi pratioci ako imaju dozvole.

U Sjevernoj Makedoniji posljednjih nekoliko dana je ponovo u porastu broj zaraženih, a u prethodna 24 sata registrovan je 101 novozaraženi koronavirusom, što je drugi najveći dnevni broj od početka epidemije, nakon 16. april, kad je potvrđeno 107 pozitivnih građana.

Policijski sat, koji je kao mjera za sprečavanje širenja koronavirusa uveden 22. marta, ukinut je 27. maja, uz obrazloženje da je epidemija pod kontrolom.

 

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.