Zbog skrnavljenja državnih simbola podnijeto devet krivičnih prijava
Ilustracija

Propisana kazna i do godinu zatvora

Zbog skrnavljenja državnih simbola podnijeto devet krivičnih prijava

Crnogorskoj policiji je od početka godine prijavljeno pet slučajeva skrnavljenja državnih simbola Crne Gore, a protiv devet osoba su podnijete krivične prijave zbog sumnje da su povrijedili ugled Države Crne Gore.

“Upravi policije je od 1. januara do 26. maja 2020. godine prijavljeno pet slučajeva skrnavljenja državnih simbola Crne Gore”, saopšteno je CdM-u iz Uprave policije.

Tokom istražnih aktivnosti policija je otkrila 10 osoba koja su oskrnavila državna obilježja, te su protiv njih devet podnijete krivične prijave za krivična djela povreda ugleda Crne Gore dok je protiv jedne osobe podnijeta prekršajna prijava zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru.

Posljednji zabilježeni slučaj skrnavljenja crnogorskih državnih simbola zabilježen je 23. maja u Bijelom Polju kada su trojica mladića uništila 13 državnih zastava Crne Gore. Nakon saslušanja kod nadležnod tužioca i sudije dvojici njih Bogdanu Ćinćuru i Rastku Ćetkoviću iz Bijelog Polja, određen je pritvor u trajanju do 30 dana zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo povreda ugleda Crne Gore.

U Krivičnom zakoniku Crne Gore propisano je da će onaj ko javno izloži poruzi Crnu Goru, njenu zastavu, grb ili himnu, biti kažnjen novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Ranije je iz Ministarstva kulture saopšteno da su nakon stupanja na snagu Pravilnika o bližem načinu isticanja, upotrebe kao i sastavu materijala Zastave Crne Gore stvoreni svi neophodni uslovi za potpunu primjenu Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti.

Cilj je usvajanja ovih zakonskih akata je da se izbjegnu neželjene posljedice ili primjena kaznenih odredbi ovog Zakona i drugih propisa kojima se štite crnogorski državni simboli.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.