Čuveni duvan sorte „hercegovački ravnjak“  dobio oznaku geografskog porijekla
ilustracija

Čuveni duvan sorte „hercegovački ravnjak“ dobio oznaku geografskog porijekla

Čuveni duvan sorte „hercegovački ravnjak“ upisan je u međunarodni registar imena geografskog porijekla, čime je dobio zaštitu izvornosti koja se vodi pri Svjetskoj organizaciji za intelektualnu svojinu (WIPO) sa sjedištem u Ženevi.

Kako je saopšteno danas iz Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, hercegovački duvan je registrovan po Lisabonskom aranžmanu za zaštitu imena porijekla i njihovom međunarodnom registrovanju, prenosi portal Indikator.ba.

„Zaštitom hercegovačkog duvana oznakom geografskog porijekla štiti se njegova autohtonost i vrijednost, što može da bude temelj buduće uloge hercegovačkog duvana u razvoju i promociji Hercegovine i jednim dijelom prilika za revitalizaciju prostora na kojima uspijeva ova kultura“, navodi se u saopštenju Instituta.

Nosilac prava na ime porijekla je udruženje „Duvan hercegovački ravnjak“ iz Gruda.

Hercegovački duvan tako je postao jedan od 13 proizvoda sa zaštićenim geografskim porijeklom u Bosni i Hercegovini, a uz hercegovački med je jedini koji ima ime Hercegovine u predmetu zaštite.

Duvan, od kojeg je sitnim rezanjem pravi „škija“ za pušenje, proizvodi se na području Hercegovine od 17. vijeka, navodi se u informaciji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.