Oliver Varhelji

Varhelji o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti

"Važno da cg vlasti i SPC pronađu obostrano prihvatljivo rješenje"

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji kazao je crnogorska vlast i Srpska pravoslavna crkva moraju pronaći obostrano prihvatljivo rješenje za primjenu Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

U intevrjuu za magazin Cord, Varhelji je pozvao sve strane da pokažu suždržanost  i poštovanje osnovnih ljudskih prava. .

"Više puta sam ohrabrivao sve zainteresovane strane u Crnoj Gori da uspostave inkluzivni dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti i njegovoj primjeni. U tom kontekstu je važno da crnogorske vlasti i Srpska pravoslavna crkva pronađu obostrano prihvatljivo rješenje. Rekao sam to objema stranama dok sam bio u Crnoj Gori. Pridajemo veliki značaj uspostavljanju klime koja vodi dijalogu i pozivam sve strane da pokažu suzdržanost i poštovanje osnovnih prava, uključujući slobodu vjere" rekao je Varhelji, prenosi Pobjeda.

Varhelji je dodao i da Zapadni Balkan pripada EU, te da je to neupitno. 

"Za Komisiju i mene lično, proširenje EU i Zapadni Balkan su prioritet od prvog dana našeg mandata. Već smo postigli reviziju metodologije proširenja kako bi proces bio vjerodostojniji, predvidljiviji, dinamičniji i politički. I što je najvažnije, EU je u martu dala zeleno svjetlo za Albaniju i Sjevernu Makedoniju da započnu pregovore o pristupanju", naveo je Varhelji.

Dodao je i da je Samit EU - Zapadni Balkan bio važan kako bi se razgovaralo o konkretnoj saradnji i pojačanom angažmanu između EU i Zapadnog Balkana.

"Zadatak Komisije je da izradi značajan ekonomski i investicioni plan za cio region, ubrzavajući njihov ekonomski razvoj, postavljajući temelje za njihovo integrisanje. Iako sastanak nije bio samit o proširenju, važno je podsjetiti da su lideri EU još jednom potvrdili svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Činjenica da su, uprkos pandemiji koja je u toku, lideri svih 27 država članica EU učestvovali na ovom samitu, pokazuje važnost našeg odnosa sa regionom", ocijenio je Varhelji. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.