Austrija: Ukidaju se sistematske kontrole na prelazima, osim sa Italijom
Ilustracija

Austrija: Ukidaju se sistematske kontrole na prelazima, osim sa Italijom

Austrija će od sjutra obustaviti sistematske kontrole na graničnim prelazima, osim sa Italijom, nakon što su te mjere uvedene zbog pandemije koronavirusa, saopštila je vlada.

Šef austrijske diplomatije Aleksandar Šalenberg je na konferenciji za novinare u Beču rekao da granične kontrole od sjutra neće biti automatske, ali je dodao da će ostati ograničenja sa Italijom zbog epidemiološke situacije koja je i dalje osjetljiva u nekim dijelovima te zemlje, posebno u Lombardiji, pa će situacija naredne nedjelje biti ponovo analizirana.

Ukidanje graničnih kontrola obuhvatiće Njemačku, Lihtenštajn, Švajcarsku, Slovačku, Sloveniju, Češku i Mađarsku. Putnici iz tih zemalja više neće morati da idu u karantin po dolasku na austrijsku teritoriju niti da imaju negativan test na korona virus.

Austrija je prethodno planirala da 15. juna uspostavi potpunu slobodu kretanja, a ovu odluku pravda stabilizacijom epidemiološke situacije u tim zemljama. Beč planira da narednih dana razgovara sa Rimom o eventualnom postepenom povratku na normalu, a austrijska vlada ističe da zadržavanje graničnih kontrola ne predstavlja "odluku protiv Italije" i da će granica biti otvorena "što je prije moguće".

S druge strane, Italija je od danas otvorila svoje granice za turiste i izrazila nezadovoljstvo zbog drugačije odluke svojih susjeda.

Austrija, koja je do danas registrovala 16.674 zaražena i 670 žrtava koronavirusa, jedna je od prvih evropskih zemalja koja je početkom marta zatvorila granice za turiste, nakon izbijanja pandemije u Italiji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.