Na današnji dan 2006. proglašena nezavisnosti Crne Gore
Foto: Printscreen

Usvojena Deklaracija

Na današnji dan 2006. proglašena nezavisnosti Crne Gore

Na današnji dan 2006. godine zvanično je proglašena nezavisnost Crne Gore.

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su Odluku o nezavisnosti, čime je i formalno verifikovana volja građana, iskazana 21. maja, da Crna Gora obnovi državnu samostalnost.

Odlukom koju je potpisao predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, Crna Gora je definisana kao nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom u njenim postojećim granicama.

Na svečanoj sjednici parlamenta, u prisustvu predsjednika države Filipa Vujanovića, premijera Mila Đukanovića i članova Vlade, dotadašnjeg predsjednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića, najviših predstavnika sudske vlasti, kao i predsjednika Republičke referendumske komisije Františeka Lipke koji je podnio izvještaj o rezultatima referendumskog glasanja, te izaslanika Evropskog parlamenta Jelka Kacina, poslanici su usvojili i Deklaraciju nezavisne Republike Crne Gore. Za Odluku o proglašenju nezavisnosti i Deklaraciju glasala su 42 poslanika DPS-a, SDP-a, Liberalne partije, Građanske partije, Demokratske unije Albanaca i Demokratskog saveza u Crnoj Gori.

Činu proglašenja nezavisnosti nijesu prisustvovali predstavnici SNP-a, Srpske narodne stranke, Narodne stranke i Demokratske srpske stranke, kao ni poslanici Liberalnog saveza koji je već bio „zamrznuo“ političko djelovanje. Svečanost proglašenja nezavisnosti Crne Gore završena je intoniranjem državne himne i podizanjem crnogorske zastave na jarbol ispred zgrade Skupštine, u prisustvu više stotina građana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.