SZO pohvalila Crnu Goru: Energičnim mjerama izašli kao pobjednici
Ilustracija

Brajovićeva kazala da ipak ne treba "spuštati gard"

SZO pohvalila Crnu Goru: Energičnim mjerama izašli kao pobjednici

Status korona free ili status bez aktivnih slučajeva oboljelih Crna Gora je već ostvarila i postigla, što potvrđuju raspoloživi podaci Instituta za javno zdravlje (IJZ), kazala je za Radio Slobodna Evropa šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović.

"Upravo iz razloga što već jedan duži vremenski period u Crnoj Gori nema i nije bilo novih slučajeva obolijevanja. Osobe koje su bile oboljele su gotovo sve izliječene osim, u manjem broju slučajeva gdje je oboljenje na žalost završilo smrtnim ishodom“, kaže Brajović.

Brajović je pohvalila crnogorski uspjeh u borbi protiv korona virusa i naglasila da je zahvaljujući energičnim mjerama "Crna Gora izašla kao pobjednik u prvom poluvremenu“ borbe protiv Covid-19.

Brajović smatra da nadležni u Crnoj Gori moraju biti na oprezu jer je svijet i dalje u fazi pandemije.

"Moramo da imamo na umu činjenicu da je virus tu, pored nas. I drugo, moramo da imamo na umu da podaci iz globalnog sistema nadzora SZO ukazuju da veliki broj nedetektovanih slučajeva infekcije postoji i dalje, sa tim blagim simptomima. Upravo zbog toga jedna od ključna preporuka SZO vlastima jeste da je neophodno nastaviti agresivno i energično sa detektovanjem, testiranjem i praćenjem kontakata“, smatra Brajović.

Ona objašnjava da su mjere opreza neophodne i zbog procjene SZO da je prisutan rizik od vraćanja infekcije.

"Virus je u cirkulaciji unutar i između zemalja. I da bismo ovaj rizik sveli na minimum neophodno je da se dosljedno sprovede sveobuhvatne javno zdravstvene mjere. Posebno bih naglasila da niko i nijedna zemlja nije bezbjedna, dok svako ne bude bezbjedan“, zaključila je Mina Brajović iz SZO.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je, na predlog Instituta za javno zdravlje, proglasilo u utorak, 2. juna kraj epidemije Covid-19 u Crnoj Gori. Tokom trajanja epidemije Crna Gora je prijavila 324 zaraženih i 9 preminulih od Covid-19.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.