Pomorci koji dolaze iz država sa niskom stopom aktivnih slučajeva ne moraju u karantin
Sa sastanka

Odluka NKT-a

Pomorci koji dolaze iz država sa niskom stopom aktivnih slučajeva ne moraju u karantin

U skladu sa rezultatima sastanka predsjednika Vlade i članova NKT sa predstavnicima Unije pomoraca Crne Gore održanog u nedjelju odlučeno je da našim pomorcima koji se vraćaju u Crnu Goru budu olakšane mjere institucionalne izolacije imajući u vidu činjenicu da su oni na brodovima već proveli određeno vrijeme u izolaciji, saopšteno je iz Vlade.

"Pomorci koji se iskrcavaju u državama sa stopom aktivnih slučajeva nižom od 25/100.000 stanovnika i dolaze preko te države ili preko drugih država koje takođe imaju stopu aktivnih slučajeva manju od 25/100.000 stanovnika (tzv. „zeleni koridor“) po dolasku u Crnu Goru ne moraju da idu u karantin niti u samoizolaciju", saopšteno je.

Prema procjeni nadležnog epidemiologa, a u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, po potrebi mogu biti uzorkovani i testirani na novi koronavirus

"Pomorcima koji se iskrcavaju u državama sa stopom aktivnih slučajeva nižom od 25/100.000 stanovnika, a u tranzitu prolaze ili nakon iskrcaja borave u državama koje imaju više od 25 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika po dolasku u Crnu Goru se smještaju u institucionalne karantine u trajanju od sedam dana nakon čega se mogu prebaciti u kućnu samoizolaciju do isteka 14 dana nakon povratka. Testiranje na novi koronavirus će se obaviti ili u karantinu ili u samoizolaciji", pojašnjava se u saopštenju.

Odlučeno je da pomorci koji se iskrcavaju u državama sa stopom aktivnih slučajeva višom od 25/100.000 stanovnika, bez obzira na to koje će države posjetiti u tranzitu do Crne Gore, smještaju se po dolasku u Crnu Goru u institucionalne karantine u trajanju od sedam dana nakon čega se mogu prebaciti u kućnu samoizolaciju do isteka 14 dana nakon povratka.

Testiranje na novi koronavirus će se obaviti ili u karantinu ili u samoizolaciji.

"Konstatovano je da su NKT i Vlada u dosadašnjem radu sproveli niz aktivnosti kako bi omogućili našim pomorcima dolazak u Crnu Goru, kada je bilo potrebno i tranzit preko trećih država, kao i ukrcaj na strane brodove. I današnja mjera prema našim pomorcima rezultat je razumijevanja teškog posla kojim se bave – konstatovano je na sjednici uz riješenost da se pojedinačni slučajevi kršenja pravila u karantinima, kakvi su se događali, budu procesuirani odlučno i efikasno", zaključuju iz Vlade.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.