Turistička sezona sa koronom: Koje mjere treba da poštuju turisti, a koje hotelijeri
Ilustracija

Preporuka Instituta za javno zdravlje

Turistička sezona sa koronom: Koje mjere treba da poštuju turisti, a koje hotelijeri

Svi zaposleni u hotelijerstvu dužni su da poštuju opšte mjere prevencije širenja infekcija, dok je na upravama i menadžerima hotela da sprovedu određene administrativno organizacione mjere, radi sprječavanja eventualnog obolijavanja, saopšteno je iz IJZ.

Pored ovih, postoji i niz tehničkih mjera koje su od posebnog značaja a prva je obezbjeđivanje adekvatnog i funkcionalnog sistema ventilacije, te laka dostupnost osnovnih sredstava za održavanje lične higijene gostiju i zaposlenih (tekuće vode i sapuna) kao i sredstava za dezinfekciju ruku i radnih površina.

Takođe je potrebno obezbijediti adekvatnu količinu: toplomjera, papirnih maramica, papirnih ubrusa za ruke, hirurških maski, rukavica za jednokratnu upotrebu, vreća za smeće, rastvora za dezinfekciju površina, sredstava za održavanje higijene prostora i dezinfekciju velikih površina I dispenzora sa sredstvima za dezinfekciju ruku.

"S obzirom na trenutno dostupne podatke, turisti kao i svi gosti hotela, ne predstavljaju rizik sve dok god ne pokazuju simptome respiratorne infekcije iako ima indicija da je uloga oboljelih sa blagim simptomima veća nego što se inicijalno mislilo“, ističu u Institutu.

Plan postupanja u slučaju simptoma kod gostiju

Za slučaj pojave simptoma kod gostiju, hotel mora imati spreman sopstveni plan postupanja i komunikacije u kojem ključni elementi treba da budu:

– obavještenje gostima šta da rade u slučaju pojave simptoma (tzv. „Dear guest letter“) gdje se akcenat mora staviti na kontaktiranje posebno određenog zaposlenika hotela koji će onda: obavijestiti nadležnog ljekara i/ili epidemiologa, osigurati izolaciju gosta u sobi, omogućiti gostu sa simptomima sav potreban komfor: dostavu hrane, lijekova, te pružanje zdravstvene pomoći bilo u sobi ili u najbližem Domu zdravlja.

Obaveze na graničnim prelazima

Sprovođenje nadzora počinje na graničnim prelazima, obavlja ga granična policija i zdravstveno sanitarni inspektor koji zdravim i asimptomatskim putnicima u međunarodnom saobraćaju prilikom ulaska u Crnu Goru postavljaju jednostavna skrining pitanja:

"Da li ste posljednjih 14 dana bili u područjima pogođenim novim koronavirusom? Kini, Južnoj Koreji, Japanu, Singapuru, Iranu, Italiji?"

"Da li ste tokom posljednjih 14 dana bili u kontaktu sa nekom osobom koja je bila potvrđeni ili vjerovatni slučaj infekcije novim koronavirusom?"

"Da li ste tokom posljednjih 14 dana bili u nekoj zdravstvenoj ustanovi / bolnici u kojoj se liječe oboljeli od infekcije novim koronavirusom?"

Ako je odgovor na bilo koje od pitanja “da” osobu treba staviti pod zdravstveni nadzor.

Ko ide u samoizolaciju?

"Naši državljani i stranci koji dolaze iz pogođenih područja i ostaju duže, stavljaju se pod zdravstveni nadzor uz preporuku striktne samoizolacije kod kuće. Turiste ili poslovne putnike na kratkom boravku nije moguće podvrgnuti samoizolaciji na kojoj se insistira, ali se sprovođenje zdravstvenog nadzora bez ograničavanja kretanja (sve dok nemaju simptome) ne smije dovoditi u pitanje. Uloga hotelijera se ogleda u edukaciji gostiju, njihovom adekvatnom informisanju o pravima i obavezama tokom nadzora o čemu je Institut razvio posebne materijele“, pojasnili su u Institutu.

Strancima (turistima i poslovnim ljudima) u kratkim posjetama za sada nema smisla niti potrebe ograničiti kretanje unutar Crne Gore niti prema daljnjim destinacijama:

"Oni su u svakom slučaju obavezni da se javljaju telefonom nadležnom epidemiologu i prijavljivljuju zdravstveno stanje (pojavu simptoma). Pri eventualnoj pojavi prvih simptoma respiratorne bolesti, treba da ostanu u smještaju bez kontakata s drugim putnicima / turistima / kolegama i kontaktirati nadležnog epidemiologa uz pomoć osoblja hotela“, navode u Institutu.

Postupci u slučaju sumnje na zarazu novim korona virusom

Gosti i osoblje hotela treba da nose zaštitne maske samo ako osoba ima simptome respiratorne infekcije. U suprotnom – ne. Obavezno je poštovanje fizičke distance, pranje ruku.

U slučaju uočavanja simptoma infekcije koronavirusom kod gosta hotela:

– Posebno određeni zaposleni treba odmah da kontaktira nadležnog epidemiologa kako bi prijavio sumnjivi slučaj i primio uputstva o potrebnim postupcima

– Ako hotel ima ljekara, odmah obavijestiti i nadležnog ljekara

– Osobi pod sumnjom savjetovati da obavezno ostane u sobi sa zatvorenim vratima; dostaviti joj hiruršku masku, papirne maramice i sredstva za dezinfekciju ruku.

– Zaposlenima u hotelu savjetovati da ne ulaze u sobu u kojoj je osoba pod sumnjom na infekciju

– Ukoliko postoji potreba kontakta sa gostom, trebalo bi odrediti samo jednu osobu koja će se baviti tim gostom uz upotrebu zaštitne maske, rukavica i druge opreme te održavanja udaljenosti od najmanje metar od bolesnika, po mogućnosti, dva metra.

– Maske, rukavice i slična zaštitna oprema (LZO) treba da se odmah nakon upotrebe odlože u plastične vreće i kantu za smeće s poklopcem, predviđenu za infektivni otpad. Ova oprema se ne smije ponovo koristiti. Nakon bacanja zaštitne opreme u kantu za otpad, zaposleni treba da operu ruke sapunom i vodom.

Higijena hotelskih soba

Institut je definisao i niz mjera za čišćenje sobe u kojoj je boravila osoba za koju se sumnja ili joj je potvrđeno prisustvo korona virusa. Između ostalog, ako je moguće, potencijalno kontaminirana soba ne bi trebalo da se koristi najmanje tokom narednih 24 časa (idealno 72h) kako bi se infektivnost virusa smanjila. Ako građevinsko rješenje dozvoljava, sobu treba tokom ovog perioda provjetravati tako da protok vazduha ne ugrožava okolne sobe.

Za dezinfekciju treba odabrati sredstvo koje u sebi sadrži neku od sljedećih aktivnih supstanci: Natrijev hipoklorit (0,05 – 0,5%), Etanol (70 %), Glutaraldehid (2 %), Izopropanol (50 %), Benzalkonijum hlorid (0,05 %)i Natrijum hlorit (0,23 %).

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.