Počelo obilježavanje stabala na trasi dalekovoda u NP Durmitor
NP Durmitor

Počelo obilježavanje stabala na trasi dalekovoda u NP Durmitor

Nacionalni parkovi počeli su sa obilježavanjem stabala na trasi dalekovoda u zoni NP Durmitor.

''Saglasno izdatoj dokumentaciji, i to: građevinskoj dozvoli za građenje dalekovoda 400 kV Lastva – Pljevlja (dionica Čevo - Pljevlja), Elaboratu procjene uticaja na zivotnu sredinu DV Čevo - Pljevlja i Rješenju Agencije za zaštitu životne sredine i prirode, kojim se daje saglasnost na Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu DV Čevo – Pljevlja, te obavještavanja UNESKO Organizacije o planiranim radovima od strane MORT-a, JPNPCG je u sklopu svojih nadležnosti, počelo sa obilježavanjem stabala na trasi dalekovoda u zoni NP Durmitor'', saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore.

Kako su naveli, izgradnja dalekovoda je projekat od izuzetne važnosti za Crnu Goru jer predstavlja, između ostalog, povezivanje dijela elektroprenosnih sistema Crne Gore i Italije.

Pojašnjavajući da se planirani dalekovod postavlja na trasi postojećeg dalekovoda 100 kV. Imajući u vidu da je postojećim dalekovodom izvršeno krčenje trase i otvaranje pristupnih puteva, olakšaće se izgradnja planiranog dalekovoda od 400 kV.

Prema projektnoj dokumentaciji, na mjestima gdje su već podignuti stubovi dalekovoda 100 kV, planirano je postavljanje stubova dalekovoda 400 kV'', piše u saopštenju.

Poručuju da shodno Elaboratu o procjeni uticaja na životnu sredinu, planirana trasa i pristupni putevi se odlikuju već degradiranim oblicima šumske vegetacije i antropomorfnih, modifikovanih prirodnih staništa.

Za elemente flore nešumskih staništa, kako navode, ovaj uticaj se može okarakterisati kao nizak jer se ne očekuje smanjenje kvaliteta staništa duž linije dalekovoda.

''Predmetni radovi predstavljaju nastavak aktivnosti izgradnje dalekovoda kako bi se povezala TS Lastva i TS Pljevlja. Prema Prostornom planu posebne namjene za Durmitorsko područje, planirani dalekovod prolazi kroz III zonu zaštite. Trasa dalekovoda 400 kV preko kanjona rijeke Tare se pruža postojećom trasom dalekovoda 100 kV, a koji se nalazi nizvodno od mosta na Đurđevića Tari'', naveli su iz NPCG-a. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.