Varhelji očekuje velika ulaganja u ekonomski rast Zapadnog Balkana
Ilustracija

Na jesen predstavljanje razvojnog plana

Varhelji očekuje velika ulaganja u ekonomski rast Zapadnog Balkana

Evropski komesar Oliver Varhelji izjavio je da se očekuju velika ulaganja u ekonomski rast i oporavak od epidemije koronavirusa na Zapadnom Balkanu, uz povećanje garantija EU do 130 milijardi eura za ulaganja, uz saradnju sa svjetskim kapitalom, u južne i istočne susjede EU i zapadnobalkanski region.

Varhelji je u Briselu takođe saopštio da će kroz Fond EU za trajni razvoj biti obezbijeđeno dodatnih 10,5 milijardi eura za podršku susjedstvu i dio tih sredstava će prvi put biti namijenjen i pomoći Zapadnom Balkanu za suzbijanje posljedica epidemije koronavirusa, prenosi Pobjeda.

Ta potpora će, po njegovim riječima, biti usredsređena na privredni oporavak, mala i srednja preduzeća, zapošljavanje, energetiku, transport, digitalnu ekonomiju, zaštitu prirodne sredine i "zelenu privredu", a dodatnih milijardu eura EU bi omogućilo da se dobiju garantije od dvije milijarde eura prvi put i za područje Zapadnog Balkana.

Evropski komesar za proširivanje je rekao i da je Savjetu ministara EU i Evropskom parlamentu predloženo da se uveća i na 14,5 milijardi eura vrati svota predviđena za iduću višegodišnju podršku programima za pripremu kandidata i potencijalnih kandidata sa Zapadnog Balkana za članstvo u EU.

Varhelji je je to izjavio na konferenciji za štampu, na kojoj je visoki predstavnik EU Žozep Borelj obrazložio ciljeve i sredstva za međunarodno djelovanje Unije za koje je predviđeno 118 milijardi eura u višegodišnjem budžetu EU od 2021. do 2027.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.