Demos: Novo zapošljavanje je dio izborne strategije – jedan zaposleni, četiri glasa

Demos: Novo zapošljavanje je dio izborne strategije – jedan zaposleni, četiri glasa

Kadrovski plan Vlade, kojim je definisano da u tekućoj godini bude zapošljeno 845 službenika u organima državne uprave, predstavlja još jednu u nizu potvrda da se vladajuća kasta u Crnoj Gori još uvijek nije odrekla svoje sada već čuvene izborne strategije – jedan zaposleni, četiri glasa, saopšteno je iz Demosa.

"Sve dobija na nevjerovatnoj neodgovornosti i licemjerstvu u svijetlu činjenice da je upravo sama Vlada početkom ove godine produžila moratorijum na zapošljavanje u javnoj upravi, koji je uveden još 2018. godine. U tom dokumentu se, između ostaloga, pozvala i na ispunjavanje obaveza prema Evropskoj komisiji i Svjetskoj banci, koje su izričito zahtijevale racionalizaciju glomaznog javnog sektora u Crnoj Gori. Valja podsjetiti da je i Državna revizorska institucija u izvještaju koji je objavljen krajem prošle godine konstatovala da je, i pored postojećeg moratorijuma, došlo do povećanja bruto zarada za zaposlene u javnom sektoru.", navode iz Demosa.

Ocjenjuju da je  "jasno je da je izborna neregularnost vrhovna „vrijednost“ za vladajuću elitu u Crnoj Gori i da je zbog nje spremna da dodatno unizi poziciju kako građana, tako i naše zemlje kod međunarodnih partnera, iako se već suočavamo sa faktičkom blokadom procesa integracija.".

Dodaju i da je u pitanju nedgovorno i antidemokratsko djelovanje Vlade.

"Sada ostaje da Uprava za imovinu uskoro pokrene hitnu nabavku kontigenta novih stolica, kako novozaposleni ne bi morali da stoje u već pretrpanim kancelarijama.DEMOS se zalaže za ozbiljnu reformu javnog sektora, na način da se broj zaposlenih prilagodi stvarnim potrebama društva, a da zapošljavanjem stručnih a ne partijski podobnih, državne institucije konačno postanu kvalitetan servis kakav građani Crne Gore zaslužuju.", zaključuju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.