"Novi početak"

Italija obilježava Dan Republike; Zelioli: Hvala crnogorskim prijateljima na podršci u bolnim trenucima (VIDEO)

Italija danas, 2. juna, obilježava Dan Republike.

Ambasador Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli je u poruci povodom Dana Republike istakao da se ove godine taj važan datum ne obilježava na uobičajen način. Podjsetio je da je ta zemlja među onima koje je pandemija najviše pogodila:

"Veliki je broj žrtava, duboke su rane na ekonomskom tkivu", kazao je Zelioli dodajući da se epidemiološka situacija postepeno poboljšava. Ambasador Zelioli je istakao da se Italija nikada nije zaustavila i dodao da smo tokom pandemije ponovo otkrili vrijednosti solidarnosti.

On je zahvalio "crnogorskim prijateljima" na podršci i podsjetio na primjere bliskosti sa Italijom od strane cg institucija i građana. Čestitao je Crnoj Gori na hrabrom i odlučnom suočavanju sa epidemijom.

"Još uvijek sam dirnut slikom zgrade Predjedništva Crne Gore i Opštine Podgorica osvijetljenim u bojama italijanske zastave, kao izraza podrške vaših instituacija u najtragičnijim i najbolnijim trenucima koji su pogodili našu zemlju u poslednjih par mjeseci", kazao je Zelioli podsjećajući i na pismo podrške predsjednika Mila Đukanovića italijanskom kolegi i zahvaljujući Vladi na pomoći pri omogućavanju povratka italijanskih građana u svoju zemlju.Podsjetio je da je tokom 2019. na Cetinju obilježena 140. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije zemlje te dodao da je pandemija odložila mnoge inicijative Ambasade. Naglasio je da je urađeno dosta na jačanju bilateralnih odnosa, da vazduhhoplovstvo Italije zajedno sa grčkim obezbjeđuje crnogorsko nebo, da je dostignuta cifra od 600 italijanskih preduzeća registrovanih u Crnoj Gori, podsjetio na puštanje podmorskog kabla...

"Italijansko prijateljstvo se nastavlja i kroz podršku evropskoj perspektivi Crne Gore, zemlji kandidatu koja je najdalje odmakla u pregovarčkom pristupnom procesu"- poručio je Zelioli izražavajući nadu da će razvoj situacije biti takav da će uskoro biti omogućeno državljanima dvije zemlje da ponovu mogu putovati u Italiju odnosno Crnu Goru.

Kako je kazao, u znak sjećanja na pandemiju, žrtve i sposobnost oporavka pripremljena je knjiga fotografija "(Ne) vidljivi trgovi", koja će biti dostupna u elektronskom formatu.

"Italija se ne zaustavlja, niti će se zaustaviti" zaključio je Zelioli.

Matarela: Ujedinimo se za novi početak

Na današnji dan 1946. godine građani Italije su na referendumu glasali za ukidanje monarhije i uvođenje Republike.

La Festa della Repubblica je prvi put u Rimu obilježena 2. juna 1947. u čuvenoj ulici Fori Imperiali, koja počinje od Koloseuma, prolazi neke od najpoznatijih građevina iz vremena Rimskog carstva i završava na Trgu Venecija.

Po tradiciji, program počinje podizanjem italijanske zeleno-bijelo-crvene trobojke na Oltaru domovine, grandioznom spomeniku na Trgu Venecija, te intoniranjem himne Canto degli Italiani.

Predsjednik Republike Serđo Matarela polažio je lovorov vijenac na spomenik neznanom junaku.

Potom su nebo obojili bojama italijanske zastave avioni vojne akrobatske grupe Frecce Tricolori koji za sobom ostavljaju trag 

Zbog vanredne situacije izazvane korona virusom, Italija svoj Dan Republike 2020.  će obilježiti bez vojne parade.

Aero šou najbolje akrobatske avio grupe na svijetu je, istina, održan na nebu iznad Rima, ali uz protivljenje dijela javnosti zbog toga što svaki sat jedne letjelice u vazduhu navodno košta oko 5.000 eura. Frecce Tricolore su od 18. maja izvele niz preleta iznad gradova i mjesta u cijeloj Italiji kao uvod u rimski šou i podršku gradovima i narodu nakon borbe sa koronavirusom.

Snimak tih preleta iz više gradova objavio je danas Luiđi di Majo, ministar unutrašnjih poslova.

Tradicionalni koncert u predsjedničkoj palati 1. juna je održan bez prisustva publike. Orkestar Rimske opere kojim je dirigovao maestro Danijele Gati je djela Mocarta, Vivaldija, Pučinija… izveo u znak sjećanja na 33.475 žrtava COVID-a 19.

Predsjednik Italije Serđo Matarela u svom obraćanju naciji u ponedjeljak je govorio o novom početku, povezavši Dan Republike sa 3. junom, danom od kojeg će se građani ponovno moći slobodno kretati širom zemlje.

"Globalnu noćnu moru", kako je definisao pandemiju, "moramo prevazići voljom za novi početak", rekao je on, prenosi Al Džazira.

A za novi početak, i društveni i ekonomski, Matarella je pozvao Italijane da se ujedine kao što su se ujedinili 1946. kada su osnovali Republiku.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.