Vukadinović: Građani mogli da vide kakva bi bila vlast da su Demokrate, DF i partneri na vlasti na državnom nivou
Vukadinović

"Klasičan primjer nasilja manjine u Budvi"

Vukadinović: Građani mogli da vide kakva bi bila vlast da su Demokrate, DF i partneri na vlasti na državnom nivou

Politički analitičar Srđan Vukadinović u razgovoru za Dnevne novine ocjenjuje da su dešavanja u Budvi klasičan primjer nasilja predstavnika aktuelne vlasti koja je izgubila većinu i sada je spremna na fizički obračun da sačuva pozicije.

“Ovo što se desilo pod šatorom u metropoli turizma do sada je bilo nezamislivo. Vidjeli smo klasičan primjer nasilja manjine (jer koalicija DF, Demokrate…sada jeste manjina) nad većinom. Dakle, ta manjina je bila spremna na fizički obračun da sačuva fotelje. Ako je nešto dobro u svemu ovome, onda je to potpuno razobličavanje odbornika vladajuće koalicije u Budvi, pa su građani imali priliku da vide kakva bi bila vlast u Crnoj Gori da su predstavnici Demokrata, Demokratskog fronta i nekih njihovih partnera na vlasti na državnom nivou. To bi bila nesigurna i nestabilna država u kojoj se ne bi znalo ko sa kim i kada sklapa koalicije, ko koga obara i ruši, i kad će nastati cirkuska šatorska borba”, ističe Vukadinović.

Sagovornik DN smatra da je reagovanje Ministarstva javne uprave pravi potez, zasnovan na Zakonu o lokalnoj upravi, te da je za očekivati da budu podnijete krivične prijave protiv onih koji su zloupotrijebili službeni položaj.

“Posebna je odgovornost predsjednika SO Budva. Nije smio da dopusti da se prekorači rok od 30 dana za glasanje o razrješenju predsjednika Opštine, a on je to dozvolio.To je krivična odgovornost. Prekršen je zakon, Poslovnik o radu i Statut Opštine Budva. Dakle, sa strane propisa sve je jasno. Imamo klasičnu zloupotrebu službenog položaja, veliko prekoračenje ovlašćenja, prijetnje i pokušaje fizičkih obračuna sa političkom konkurencijom. I za manje stvari se išlo kod tužioca. Šta će država da uradi vidjećemo. Gotovo da sam siguran da će se isti scenario ponoviti i kod glasanja o razrješenju predsjednika lokalnog parlamenta. Opet će odbornici Demokrata, DF-a da odugovlače, provociraju”, ocjenjuje Vukadinović.

Na potezu je sada, kako ističe, nova većina u Budvi. Oni bi trebalo da se sastanu, sazovu sjednicu lokalnog parlamenta, na toj sjednici smijene predsjednika SO i izaberu svog kandidata.

Praveći paralelu o ponašanju DPS-a nakon gubitka vlasti u Budvi i ponašanja koalicije koja vrši vlast u proteklih tri i po godine, Vukadinović kaže da to nema nikakve sličnosti.

“I DPS je 2016. godine izgubila vlast iako je pojedinačno imala najbolji izborni rezultat. Ali, sklopljena je koalicija od drugih partija i vlast je povjerena koaliciji čiju okosnicu čine DF i Demokrate. I tada je u korist te koalicije bio poresudan jedan, odnosno dva odbornika. I nije bilo nikakve tuče, ni prijetnji, ni šatora, ni terora. A sada, da nije bilo policije, bilo bi svašta, bili bi ozbiljno ugroženi svi koji nijesu u vlasti”, smatra Vukadinović.

Komentarišući poziciju Crnogorske, Vukadinović kaže da je ta partija sve i zamutila u Budvi, odnosno da su njeni predstavnici omogućili DF-u da formira vlast u ovom gradu.

“Sada izgleda kao da mijenja stranu i da ide tamo gdje bi bilo prirodnije sa partijama crnogorskog bloka. Vidjećemo”, poručuje Vukadinović.

Dnevne novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.