Tramp pozvao Putina na samit G7, kanadski premijer se usprotivio
Vladimir Putin i Donald Tramp

Ruski predsjednik još nije potvrdio učešće

Tramp pozvao Putina na samit G7, kanadski premijer se usprotivio

Predsjednik SAD Donald Tramp pozvao je danas ruskog predsjednika Vladimira Putina da bi ga informisao o predlogu da i Rusija učestvuje na narednom samitu G7.

Kako je saopštio Kremlj, Tramp je u subotu objavio da će do jeseni odložiti samit G7 koji je bio planiran za jun i da na njega namjerava da pozove i Rusiju, Australiju, Južnu Koreju i Indiju, koje nisu dio te grupe. On je tada rekao i da je sadašnji sastav G7 "veoma zastario" i da ne odražava adekvatno "ono što se dešava u svijetu", prenosi Beta.

U saopštenju Kremlja stoji da je Tramp rekao Putinu o toj njegovoj ideji, ali se ne navodi da li je Putin prihvatio poziv za učešće.

Članice G7 su SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija, Japan i Kanada. Rusija je bila deo G8 od 1997. godine, ali je suspendovana 2014. godine posle pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim.

Kanadski premijer Džastin Trudo danas se suprotstavio Trampovom predlogu, rekavši da Rusija neće biti uključena u G7.

Trudo je ukazao na "kontinuirano nepoštovanje međunarodnih pravila i normi" od Rusije.

Kremlj je naveo i da je Putin zahvalio Trampu za respiratore koje su SAD poslale Rusiji i da su dva lidera razgovarala o koracima koje su njihove zemlje preduzele u borbi protiv epidemije korona virusa.

Putin je čestitao Trampu na istorijskom lansiranju dva astronauta američke svemirske agencije NASA, prvom koje je izvela privatna kompanija. Kompanija Spejseks Ilona Maska u subotu je lansirala astronaute ka Međunarodnoj svemirskoj stanici u orbiti Zemlje, na koju su uspješno stigli dan kasnije.

Putin i Tramp su razgovarali i o razvoju obostrano korisne saradnje u svemiru i o potrebi da bude intenziviran rusko-američki dijalog o strateškoj stabilnosti i koracima za jačanje uzajamnog povjerenja u vojnoj sferi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.