Ilustracija

Italijanski ljekari upozorili na potencijalni drugi talas

"Koronavirus je oslabio, nije isti kao prije dva mjeseca"

Novi koronavirus gubi na snazi i postao je mnogo manje smrtonosan, rekao je italijanski ljekar Alberto Zangrilo, šef bolnice San Rafaele u Milanu, u regiji Lombardija, koji je podnio veliki teret zaraze koronavirusom.

"U stvarnosti, virus klinički više ne postoji u Italiji", rekao je dr Zangrilo.

"Brisevi koji su rađeni tokom posljednjih 10 dana pokazali su virusno opterećenje u kvantitativnom smislu koje je bilo minimalno u poređenju sa onima rađenim prije mjesec ili dva", rekao je doktor za televiziju RAI, prenosi N1.

Italija je treća na listi zemalja svijeta kada je riječ o broju smrtnih slučajeva. Od 21. februara je koronavirusom zaraženo 233.019 ljudi, a umrlo je 33.415 osoba.

Međutim, broj novozaraženih i umrlih opada od maja, a Italija polako ublažava mjere.

Dr Zangrilo je rekao da su neki eksperti previše zabrinuti zbog drugog talasa zaraze i da bi političari trebali da uzmu u obzir novu realnost.

Vlasti još uvek pozivaju na oprez i tvrde da je još uvek prerano za proglašavanje pobjede.

Drugi ljekar iz sjeverne Italije takođe kaže da je virus oslabio.

"Snaga koju je virus imao prije dva mjeseca danas više nema. Jasno je da je koronavirus danas drugačiji", istakao je Mateo Baseti, šef klinike za infektivne bolesti u bolnici San Martino u Đenovi.  

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.