Purišić: Vlada Crne Gore posvećeno radi na rješavanju pitanja stambenog zbrinjavanja najranjivije populacije
Purišić, foto: Vlada CG

U stanove uselile 22 raseljene porodice u HN

Purišić: Vlada Crne Gore posvećeno radi na rješavanju pitanja stambenog zbrinjavanja najranjivije populacije

U Herceg Novom su dvadeset dvije raseljene porodice uselile u stanove izgrađene kroz projekat regionalne stambene izgradnje.

 Stanovi u Sutorini izgrađeni su sredstvima donatora iz deset država, dok su opština i ministrstvo učestvovali sa 15% sredstava. Na sličan način se rješavaju stambena pitanja raseljenih i u drugim gradovima u Crnoj Gori.

Do sada je na ovaj način izgrađeno skoro 400 stanova za raseljene i socijalno ugrožene u našoj zemlji, a plan je da se do kraja programa obezijede stanovi za 1.177 porodica koje su se nastanile u Crnoj Gori.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić posjetio je danas sa svojim saradnicima porodice raseljenih i interno raseljenih lica koja su svoje utočište nakon izbijanja sukoba na prostoru bivše Jugoslavije našle u Crnoj Gori i koji su konačno kroz Regionalni stambeni program riješili svoje stambeno pitanje.

"Naime, Vlada Crne Gore – Ministarstvo rada i socijalnog staranja koje realizuje ovaj projekat je kupilo ukupno 22 stambene jedinice u Herceg Novom, odabralo korisnike i dodijelilo im stanove u martu ove godine", navodi se u saopštenju tog vladinog resora.

49959569411c311608c18o

Ministar je, kako se dodaje, tom prilikom kazao da Vlada Crne Gore posvećeno radi na rješavanju pitanja stambenog zbrinjavanja najranjivije populacije i sa međunarodnim donatorima ovog programa gradi bolju budućnost za sve svoje građane.

On je takođe iskoristio priliku da se zahvali donatorima i međunarodnim partnerima na programu i timu koji je posvećeno radio na realizaciji ovog značajnog regionalnog programa i najavio da se pored ova 22 stana, radi na kupovini preostalih stambenih jedinica gdje će još jedan značajan broj porodica dobiti krov nad glavom.

"Regionalni stambeni program u Crnoj Gori će do kraja 2021. godine ukupno obezbijediti 681 stambenu jedinicu za ugrožene izbjegličke porodice. Do sada dodijeljeno je ukupno 395 stambenih jedinica, dok će do kraja naredne godine još 286 porodica dobiti krov nad glavom", navodi se u saopštenju.

Ministar je još jednom u ime Vlade Crne Gore čestitao svima i poželio korisnicima da Crnu Goru zavole kao svoj drugi dom jer ona to i jeste u pravom smislu.

Direktor JU Centar za socijalni rad Vladimir Delić poželio je korisnicima ugodan boravak i život u novim stanovima i naglasio da je Centar za socijalni rad uvijek spreman da bude na raspolaganju svojim korisnicima.

49959851747b98086507fo

"On je takođe istakao da je Centar kao partner na projektu imao dobru saradnju sa svim partnerima koji su bili uključeni u projekat", dodaje se u saopštenju.

Šefica kabineta predsjednika Opštine Herceg Novi, Dragana Stanišić zahvalila je svima koji su doprinijeli da ove porodice dobiju krov nad glavom i ukazala na značaj odluke Opštine Herceg Novi da učestvuje u Regionalnom stambenom programu, te da će Opština Herceg Novi uvijek biti pouzdan partner u ostvarenju inicijativa koje rješavaju pitanja od životnog značaja i podižu standard građana Herceg Novog.

Korisnica Regionalnog stambenog programa Nada Mandić kojoj je dodjeljen stan kazala je da njena djeca danas imaju uslove za učenje i život kakve zaslužuju svi mladi i da sa ovim počinje novo poglavlje u njihovim životima.

“Poslije 25 godina najzad imam svoj ključ od stana i svoj krov nad glavom”, kazao je Nenad Draganić, korisnik Regionalnog stambenog programa.

49959851867ae3e5b2b9eo

„Životni uslovi ne mogu da se porede sa prethodnim smještajem. Zahvaljujem svima koji su meni i mojoj porodici omogućili ovakav smještaj “ kazao je Zaser Tafa.

Ukupna vrijednost projekta je 1.065.305 eura, od čega je iznos od 918.000 eura obezbijeđen iz donacija.

Glavni donator je Evropska unija, a značajan finansijski doprinos pružili su Vlada Sjedinjenih Država i vlade Italije, Njemačke, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske. Program je snažno podržan od strane Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice - UNHCR i Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi - OEBS.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.